artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2022. június 30. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Májgombóc leves

Sült tarja hagymás tört burgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (650 Ft):

Vaníliás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2019. október 22-én kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a házaspárt, akiknek felelőtlen magatartása miatt megsérült az autójukban utazó három gyermekük.

 

Az elsőfokú bíróság K. G.-t bűnösnek mondta ki ittas járművezetés bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közúti járműveztetéstől. A bíróság II. r. K. Gné-t egy rendbeli gondatlanságból elkövetett súlyost testi sértés vétség elkövetése miatt 8 hónap fogház büntetéssel sújtotta, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónapra felfüggesztette.

Az ítéleti tényállás szerint K. G. elsőrendű vádlott és felesége, K. Gné másodrendű vádlott 2016. szeptember 19-én kora este egy esküvőről haladtak hazafelé, három gyermekükkel együtt. A vádlottak egyike sem rendelkezett érvényes jogosítvánnyal, és az elsőrendű vádlott alkoholt is fogyasztott. Az autóban nem volt gyermekbiztonsági rendszer, de a szülők az autóban lévő biztonsági övekkel sem kötötték be a gyerekeket. Annak ellenére mulasztották ezt el, hogy az anyósülésen utazó anya saját magát bekötötte. Nem volt kifogástalan a gépkocsi műszaki állapota sem: a kopott gumiabroncsok nem voltak alkalmasak a közúti forgalomra. A gumiabroncsok profilmélysége az előírt minimális 1,6 mm helyett 0,4 – 0,6 mm volt.

A vádlottak a 4808. számú úton, Nagykereki felől Kismarjába tartottak, 106 – 117 km/h sebességgel, amikor az egyik kanyarban a férfi elvesztette uralmát a jármű irányítása felett. A vizes úton az autó megcsúszott, az árokba sodródott, nekiütközött az árok falának, többször megpördült, majd oldalára fordulva állt meg a szántóföldön. A baleset során a hátsó ülésen utazó három gyermek közül a 3 éves kislány és a 2 éves kisfiú kirepült a kocsiból. Az ügyben készült és elfogadott igazságügyi műszaki szakértői vélemény szerint amennyiben a gyermekek biztonsági gyermekülésben elhelyezve, bekötve utaztak volna, akkor a baleset során nem estek volna ki az autóból. A balesetben az egyik gyermek súlyos, nyolc napon túl gyógyuló, míg két testvére könnyű sérüléseket szenvedett.

A helyszínre kiérkező járőrök megszondázták a sofőrt, az alkoholszonda pozitív jelzését pedig később a kórházi vérvizsgálat is megerősítette. Az apa véralkoholszintje a baleset időpontjában 1,53 ezrelék lehetett, amely közepes fokban befolyásolta őt a biztonságos közlekedésben.

Az ítélet meghozatala során Dr. Pál Krisztina bíró kiemelte, hogy rendkívül felelőtlen és erkölcsileg is elítélendő volt a szülők magatartása, miszerint magukat bekötötték a biztonsági övvel, kiskorú gyermekeik biztonságáról azonban sem gyermeküléssel, sem biztonsági övvel nem gondoskodtak. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a büntetett előéletű első rendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje és feltételes szabadságra bocsátás ideje alatt követte el a bűncselekményt, valamint a többszörös KRESZ szabályszegést. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az utolsó tárgyaláson a vádlottak beismerték a felelősségüket.

Az ítéletet az ügyészség mindkét vádlott esetében tudomásul vette, a döntés K. G. vonatkozásában jogerőre is emelkedett, míg felesége enyhítés miatt fellebbezett.

You have no rights to post comments