artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 22. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Lencseleves virslivel

Gyrostál

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság megismételt eljárásban 2019. szeptember 12-én ítéletet hirdetett annak a két vádlottnak az ügyében, akiket üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekménnyel vádolt a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség. Az elsőfokú bíróság a vádlottakat 4 rendbeli uzsora-bűncselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért I. r. vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 1 év 2 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. r. vádlottat a bíróság 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

A bizonyítási eljárás során a tényállás megállapítása érdekében a bíróság külön figyelemmel volt a sértettek rászorultságának a vizsgálatára, valamint kiszélesítette a tanúk körét. A tényállás szerint az I. r. és a II. r. vádlott Nádudvaron adott kölcsön több családnak, akiktől aztán magas kamattal kérték vissza a tartozást. A két vádlott lakókörnyezetében több olyan család is élt, akik rendszerint szociális segélyekből és családi pótlékból tartották el magukat, ezért rászorultak arra, hogy kölcsönöket vegyenek fel, így biztosítva családjuk megélhetését. A két vádlott ezt használta ki. Az egyik sértettnek 2013 augusztusában 70 ezer forintot adtak kölcsön, illetve 30 ezer forint értékben - a bolti árnál magasabb áron - édességet, italt és cigarettát adtak el az asszonynak. Az elsőrendű vádlott a 100 ezer forint kölcsönadásakor kikötötte, hogy szeptember elején a kért összeg kétszeresét, 200 ezer forintot kell majd visszafizetni. Egy másik helyi pár is rendszeresen kért a vádlottaktól 20 - 50 ezer forintos kölcsönöket, ők is vettek tőlük édességet, szeszesitalt, és náluk is 50 - 100 százalékos kamatot szabtak meg a hitelezők.

Az ügyben volt olyan sértett-tanú is, aki szintén 5-10-20 ezer forintokat kért és kapott, neki ugyanúgy egy hónappal később, duplán kellett fizetnie.

Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet indoklása során elmondta, hogy a bíróság kiemelten elítélendőnek tartja azt, hogy a rászorulók szegénységét, iskolázatlanságát, sokgyerekes állapotát kihasználta az első-, és a másodrendű vádlott, akik tisztában voltak a sértettek szorult anyagi helyzetével, így őket még nehezebb helyzetbe sodorták.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a társtettesi elkövetést, a vádlottak büntetett előéletét, valamint azt, hogy kettőnél többrendbeli cselekményt követettek el halmazatban. Ugyanakkor nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a jelentős időmúlást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

You have no rights to post comments