artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a derecskei nőt, aki idén májusban úgy szúrta meg szállásadóját, hogy a nő elvérzett. A törvényszék Á. Csabánét halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A bíróság a vádlottat 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetve kötelezte a 672 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A Debreceni Törvényszék tényállása szerint a vádlott barátja, M.S. kérte meg Cs.J.né sértettet, hogy fogadja be derecskei házába Á. Csabánét. A sértett és a vádlott hét éven át laktak együtt. Lakbért nem kellett fizetnie, a lakhatásért cserébe ő és M.S. segédkeztek a ház körülii munkákban, illetve a férfi időnként kisegítette őket étellel, itallal, pénzzel. A vádlott és a sértett kapcsolata a közös szenvedélyre épült. Bár a vádlott a családjához is költözhetett volna, ezt az életmódot választotta. Rendszeresen fogyasztottak alkoholt, jövedelmük nagy részét arra költötték. Á. Csabáné másfél évtizede rendszeresen gyógyszereket szedett, ezekre alkoholt fogyasztott. A két nő eleinte jól kijött egymással, de egy idő után rendszeressé váltak a veszekedések, melynek oka elsősorban az ital, vagy éppen annak hiánya volt. A viták egyes esetekben tettlegességig fajultak, ilyenkor egymás haját tépték, de aztán mindig kibékültek.

2016. május 17-én már délelőtt boroztak, amikor dél körül M-S. megjelent náluk, mindketten ittas állapotban voltak. A két nő később tovább ivott, annak ellenére, hogy a vádlott aznap már több gyógyszert is bevett. Délután hat óra körül M.S. ismét elment hozzájuk, látta, hogy mindketten erősen ittasak és már lefekvéshez készülődnek, így 15-20 perc után magukra hagyta őket. Távozása után a nők lefeküdtek aludni, és sötétedés után ébredtek fel. Mivel a házban már öt éve nem volt villany, gyertyával világítottak. Tovább folytatták az italozást, szóváltásba keveredtek, de tettlegesség még ekkor sem volt közöttük. Fél tíz körül a sértett az ágyán ülve elkezdett vacsorázni, majd ezt befejezve az ételt elrakta. Kicsivel később a vádlott kivette az ételt a szekrényből és enni kezdett. Az evéshez egy 18 cm hosszúságú, 9 és fél pengehosszúságú kést használt. A sértett tovább szidalmazta, a vádlott indulatba jött, majd hirtelen a kezében lévő késsel megszúrta az asszony combját. A szúrást követően a kést kihúzta, nem bántalmazta tovább az asszonyt. Akkor még egyikük sem érzékelte a szúrás súlyosságát. A sértett kiment a szobából, a vádlott megtöltött egy cigarettát, majd Cs.Jné után indult, akit az előszobában fekve talált. Az asszony még szólt hozzá és megfogta a kezét, de Á. Csabáné  ekkor már látta a sértett melletti nagy vértócsát. Elkezdte feltörölni, majd félbehagyta, és elment az orvosi ügyeletre segítséget kérni.

A helyszínre mentő érkezett, de a hatalmas vérveszteség miatt a sértett meghalt. Sérülése olyan súlyos volt, hogy kicsi volt az esélye annak, hogy életét akár az idejében érkező szakszerű orvosi segítséggel is meg lehessen menteni.

A Debreceni Törvényszék megállapította: a gyógyszer és az alkohol együttes hatása miatt a vádlott olyan állapotba került, hogy csak homályosan, vagy egyáltalán nem emlékezett a részletekre. Ettől függetlenül a gyanúsítottként tett vallomása, a tanúvallomások, a szakértői vélemények és az okirati bizonyítékok egyértelműen alátámasztják a bűnösségét. Bár Á. Csabánét először emberöléssel gyanúsították, később egyértelművé vált, hogy nem akarta kioltani szállásadója életét, így a vádiratot az ügyészség 4 hónappal ezelőtt már halált okozó testi sértés vádjával nyújtotta be. Virágh Pál indoklásában kifejtette azt is, nem tudni, hogy a verőeret mikor vágta át a kés, de az biztos, hogy a vádlottat nem a gyilkosság szándéka motiválta. Az is előfordulhat, hogy a sértett reflexszerű mozdulata miatt alakult ki a végzetes sérülés, erre a szakértők sem tudtak egyértelmű választ adni.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyészség ugyan 3 nap gondolkodási időt kért, de a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A bíróság az ügyészség indítványára fenntartotta Á. Csabáné előzetes letartóztatását.

You have no rights to post comments