artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki tizenkettedik életévét be nem töltött, hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak, szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetése bűntettében azt az apát, aki négy éven át molesztálta saját lányát. A Debreceni Törvényszék ezért halmazati büntetésként 10 év fegyházbüntetésre ítélte R. Antalt, 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és megfosztotta szülői felügyeleti jogától is. A vádlottnak emellett le kell ülnie egy korábban kiszabott 8 hónapos, felfüggesztett szabadságvesztést is, valamint meg kell fizetnie 310 ezer forint bűnügyi költséget.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint R.Antal élettársi kapcsolatban élt, a pár együtt nevelte közös gyermekét, a sértettet. A férfi együttélésük során gyakran fogyasztott alkoholt, olyankor élettársát, illetve alkalmanként a kiskorú sértettet is bántalmazta. 2011-re a kapcsolat teljesen megromlott, a veszekedések gyakoribbá váltak. A vádlott ebben az időszakban kezdte el szexuálisan bántalmazni a sértettet, az első alkalomra 2011-ben került sor, amikor a kislány 8 éves volt. Ezt követően ittasan rendszeresen közeledett kiskorú gyermekéhez. 2011 decembere és 2012 májusa között a gyermek édesanyja munkahelyi beosztása miatt többször éjszaka sem volt otthon, 2012 májusától 2012 októberéig pedig csak hétvégén járt haza. A vádlott együtt aludt a sértettel és kihasználva, hogy egyedül voltak otthon, a 9 éves sértettel több alkalommal közösült.

Az édesanya a kislánnyal 2012 őszén egy másik településre költözött, az apa és a sértett kapcsolattartása ettől kezdve rendszertelenné vált. 2013-ban és 2014-ben a sértett egy-kéthavonta találkozott a vádlottal, aki akkor közeledett felé szexuálisan, ha kettesben voltak a férfi házában. Erre két-három havonta került sor.

A kiskorú sértett 11 éves korában fogta fel, hogy édesapja mit tesz vele. Ettől fogva nem akart menni a vádlotthoz, édesanyja azonban semmiről nem tudott, így ragaszkodott a kapcsolattartáshoz. 2015 nyarán egy hetet töltött a kislány az apjával. Amikor kettesben voltak, a vádlott legalább egy alkalommal ekkor is közösült a kiskorú sértettel. 

A vádlott ugyan erőszakot soha nem alkalmazott a gyermekkel szemben, ő azonban félt tőle a korábbi erőszakos magatartása miatt. A kiskorú sértett az évek óta tartó szexuális bántalmazásról senkinek nem beszélt, mert a vádlott erre megkérte. A gyermeknek egyre romlott az iskolai teljesítménye és pszichoszomatikus tünetei is jelentkeztek, állandó fejfájása hátterében pedig nem találtak egészségügyi problémát, így pszichológushoz irányították. A kislány ezt követően avatta be édesanyját és barátnőit a történtekbe és tették meg a feljelentést.  A kislány terhelő vallomást tett apjára.

Csizmadiáné Pethő Tímea tanácselnök indoklásában kiemelte: a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény a legnehezebben bizonyítható bűncselekmények közé tartozik, zárt ajtó mögött történik, sokszor ki sem derül. Az elkövetők – mint R. Antal is - a gyermek és a felnőtt közötti alá-fölérendeltségi viszonyt használják ki. A bíró hozzátette, a bizonyítékok között éppen ezért kiemelkedő a pszichológus szakvéleménye, aki egyértelműen  hitelesnek mondta a gyermek vallomását. A szakértő szerint a kislány testi, lelki és erkölcsi fejlődésében is maradandó károsodást szenvedett. Az apa csak részben ismerte be tettét.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért, az ügyész súlyosításért fellebbezett.

A bíróság döntése értelmében a vádlott előzetes letartóztatásban marad.

You have no rights to post comments