artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nyilvános tárgyaláson, a vádirat ismertetésével kezdődött meg a Védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás bűntette és más bűncselekmény miatt indított büntetőügy tárgyalása a Debreceni Járásbíróságon.

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint Dr. G. Ernő 2012-ben nem kért meg minden szükséges engedélyt ahhoz, hogy fakitermelést végezhessen Kokadon, a Kék-Kálló völgyében lévő földterületein. Az érintett területek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területként a NATURA 2000 hálózathoz tartoznak. Az ügyészég szerint a Kék-Kálló völgyében honos rekettyefűz a fokozottan védett keleti lápibagoly lepke élőhelye. A vádlott által végzett munkálatok következményeként a vádhatóság álláspontja szerint igazolhatóan 54 egyed pusztult el, az okozott kár 13 és fél millió forint. A lepkék mellett 200 tő mocsári békaliliom, két zsombék rostostövű sás és 16 tő békakonty veszett oda, mellyel további 1,2 millió forint rongálási kár keletkezett.

Az ügy első tárgyalási napja a vádirat ismertetése után a vádlott kihallgatásával folytatódott, Dr. G. Ernő azonban a bíróságon nem tett vallomást, fenntartotta korábbi nyilatkozatait. A nyomozati szakban korábban úgy nyilatkozott: a természetvédelmi őr tanácsa szerint járt el, és betartotta az előírásokat. Gulyás Csilla bíró az iratok közül ismertette még többek között a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának büntetőfeljelentését, a vádlott kaszálásra, fakitermelésre vonatkozó bejelentését, a helyszíni bejárások jegyzőkönyveit, valamint a természetvédelmi őr korábbi feljegyzéseit is.

A bíróság délután a Hortobágyi Nemzeti Park egyik természetvédelmi őrének kihallgatását kezdte meg, aki tanúvallomásában megerősítette: helyszíni bejárása során tapasztalta a természetkárosítást, őshonos fákat vágtak ki a területen, az élőhely károsodott.

Csütörtökön a mai tanúval és újabb tanúk kihallgatásával folytatódik az eljárás, a pénteki tárgyalásra pedig újabb tanú és szakértő érkezik a Debreceni Járásbíróságra.

A bíró a kép-, és hangfelvételek készítését a tanúkihallgatásokig engedélyezte.

You have no rights to post comments