artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Kifosztás bűntette ügyében tartja első tárgyalását a Debreceni járásbíróság 2016. szeptember 23-án, pénteken 8:30-kor.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlottak 2016. február 15-én délelőtt Debrecenben a Faraktár és Luther utcák kereszteződése közelében parkoltak le. A II.r. vádlott kiszállt és magát török üzletembernek kiadva leszólította a gyalogosan közlekedő sértettet. Azt a valótlan tényt közölte a 83 éves férfival, hogy egy kiállításon volt az általa „igazgató úrnak” nevezett I.r. vádlottal, és a nagy értékű kiállítási tárgyakat nem akarják visszaszállítani Törökországba, ezért azokat egy nyugdíjasnak kívánják elajándékozni. A sértettel az autóhoz mentek, ahol az első rendű vádlott valótlanul azt adta elő, hogy Törökországban van egy szállodája, a nála lévő kiállítási tárgyakat neki adná, nagyszülei magyarok, ő maga török, és ha a sértett az országában járna, őt megvendégelné a szállodájában. Egyben felajánlotta, hogy hazaviszik a sértettet Téglásra. A vádlottak fellépésükkel, az általuk előadottakkal megnyerték az idős férfi bizalmát – aki bízva a megnyerő, lehengerlő modorú, jól öltözött vádlottakban-, beszállt a gépkocsiba. Útközben a vádlottak közölték, hogy a kocsiban lévő különböző termékek több mint egymillió forintot képviselnek – áll a vádiratban.

A sértett otthonában bemutatta kísérőit a feleségének, majd a vádlottak a kocsiban lévő edénykészleteket, maszírozó gépeket, karórákat, LED-TV-t, laptopot a sértett segítségével dobozzal együtt felvitték a lakásba. Megerősítették a házaspárnak, hogy a termékek összes forgalmi értéke egymillió forint – holott azok ténylegesen körülbelül kétszázezer forintot értek. Azt mondták, hogy csupán annyi készpénzre – 300 ezer forintra - lenne szükségük, amiből a törökországi repülőjegyet meg tudják venni. Ez elől a házaspár elzárkózott, közölték, hogy vigyék vissza a kiállítási tárgyakat. Az idős férfi felajánlotta, hogy a laptopot megvásárolja harmincezer forintért, a pénzt át is adta. A vádlottak ekkor felajánlották, hogy pénz helyett mást, például ékszert is elfogadnak. Az idős asszony az I.r. vádlottal gyanútlanul bement a hátsó szobába, elővette az ékszeres kazettát, és a bizsuk mellett megmutatott egy férfi arany pecsétgyűrűt, női arany karkötőt is. Az idős férfi azonban közölte, hogy mivel a gyűrű emlék számára, ezért az nem eladó. Ezt követően az asszony visszatette az ékszeres kazettát a szekrénybe, s visszamentek a nappaliba. Az I.r. vádlott közben többször kiment a konyhába, azt állította ugyanis, hogy cukorbeteg. Kiszolgálta magát ásványvízzel, gyümölcslével, több alkalommal a szobák és a konyha között szabadon mozgott, elterelve a sértettek figyelmét. Miután a vádlottak a sértettek bizalmába férkőztek - kihasználva a körülményeket is – a számítógépasztal fiókjában hagyott 90 ezer forint készpénzt, a korábban megmutatott pecsétgyűrűt és karkötőt is ellopták. Ezután a kifizetett laptoppal együtt sietősen lepakolták a kocsihoz az árukkal teli dobozokat, csak néhány terméket hagytak hátra, azt a látszatot keltve, mintha azokat a sértettek megvásárolták volna. A házaspár a vádlottak távozását követően észlelte a pénz és az ékszerek eltűnését, és értesítették a rendőrséget. A sértetteknek okozott 150.400 forint kár megtérült, mivel a vádlottak a nyomozás során 150 ezer forintot postai úton megfizettek a sértetteknek – tartalmazza a vádirat.

You have no rights to post comments