artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Öt év szabadságvesztésre enyhítette másodfokon a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ítéletét, aki ismeretlen társával még 2014 januárjában próbálta meg kirabolni Debrecenben a Honvéd utcai dohányboltot. A jogerős ítélet szerint a szabadságvesztést nem fegyházban, hanem börtönben kell letöltenie, illetve a közügyeket is 8 év helyett 6 évig nem gyakorolhatja. H. Józsefet társtettesként, fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérletében találta bűnösnek a bíróság. A vádlottnak 1.895.010 forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie az állam javára.

Első fokon a Debreceni Járásbíróság - 2016. május 9-én - halmazati büntetésként –7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a vádlottat, 8 évre pedig eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett, így került az ügy másodfokon a Debreceni Törvényszékre.

A törvényszék az elsőfokú bíróság tényállását megalapozottnak találta. Eszerint H. József és ismeretlen társa 2014. január 27-én jelentek meg a debreceni, Honvéd utcai Nemzeti Dohányboltban. Sötét maszkkal és sállal takarták el arcukat, és magukkal vittek egy gázriasztó fegyvert is. A boltba belépve a vádlott az eladóra fogta a fegyvert, a sértett azonban a pultnál lévő gombbal már akkor működésbe hozta a riasztórendszert, amikor a két férfi belépett az üzletbe. A vádlott „Meg ne nyomd a gombot” felszólítással megkérdezte az eladót, hogy küldött-e pánikjelzést, a sértett azonban erre nemmel válaszolt. Ekkor a fegyvert kezében tartó támadó a magával hozott nejlonzacskót a pultra dobta, majd a két férfi futva távozott a dohányboltból. A rendőrség sokáig a sötétben tapogatózott, pár hónappal később azonban sikerült a vádlott DNS-ét kimutatni a trafikban hagyott nejlontasakon. H. Józsefet 2014. augusztusában vették őrizetbe, a bűncselekményhez használt riasztófegyvert a rendőrök a vádlott lakásában lévő ágyneműtartóban találták meg. H. József végig tagadta, hogy ő lett volna az egyik elkövető. Társa kilétére az eljárás során nem derült fény.

Kemecseiné Hársfalvi Klára, a Debreceni Törvényszék tanácselnöke a jogerős ítélet indoklásában kiemelte: az ügyészséggel ellentétben a törvényszék nem tartotta nyomatékos súlyosító körülménynek azt, hogy megszaporodtak volna a hasonló cselekmények a nemzeti dohányboltok kárára. Nincs ugyanis nagyságrendekkel több ilyen bűncselekmény, mint ahány éjszakai rablás történik például idős emberek sérelmére. Hozzátette azonban azt is: a trafikokra kötelező előírások – mint az ablakfólia használata – megnehezítik a nyomozóhatóságok munkáját.

A törvényszék a jogerős ítélet meghozatala során enyhítő körülményként értékelte az előzetes letartóztatásban töltött időmúlást, a vádlott szakértő által is igazolt rossz börtöntűrő képességét, valamint azt, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt. A törvényszék erre alapozva mérsékelte a büntetés idejét és a szabadságvesztés letöltésének helyszínét is.

You have no rights to post comments