artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Két-két évre próbára bocsátotta a Debreceni Járásbíróság azt a két fiatalkorút, akik még április 16-án festettek horogkeresztet és fordított keresztet a Debreceni Református Nagytemplom talapzatára.

A fiatalkorúak bírósága H.Z.Zs-t és V.V-t vallási tisztelet tárgyául szolgáló épület rongálása bűntettében mondta ki bűnösnek. A fiatalkorúak a próbára bocsátás időtartama alatt pártfogó felügyelet alatt állnak.

2016. április 16-án este az elsőrendű vádlott a Nagytemplom környékén időzött, ahová megérkezett barátaival a másodrendű vádlott is. Beszélgetésbe kezdtek, amikor is az elsőrendű vádlott felvetette, hogy a nála lévő fekete színű festékkel falfirkát fessenek a Nagytemplom talapzatára. Bár egyikük barátnője próbálta őket lebeszélni, a fiúk hátrahagyták a társaságot, az épület oldalához mentek, majd a márványlapokkal kirakott lábazatra horogkeresztet és egy fordított keresztet festettek. Ezt követően az elsőrendű vádlott visszaadta tulajdonosának a festékszórót, a vádlottak szétváltak és elhagyták a helyszínt. A két fiú a református egyházközösségnek 80 ezer forintos kárt okozott.

Az ügyet gyorsított eljárásban tárgyalta a Debreceni Járásbíróság, erkölcsi okokból azonban zárt tárgyalást rendelt el a bíró. A nyilvánosság kizárását a bíróság szerint a két fiatalkorú elkövető érdekei, személyiségi jogainak védelme indokolta.

A nyilvános ítélethirdetésen elhangzott: a két 15 éves fiú fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomását, és elismerték a bűncselekmény elkövetését. Bűnösségüket emellett a tanúvallomások és az okirati bizonyítékok is alátámasztották. Az elkövetők megbánták tettüket, az elsőrendű vádlott megfizette az okozott kárt, és mindketten bocsánatot is kértek a sértettől.

Az ítélet meghozatala során súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy olyan műemléket rongáltak meg, amely nem csak Debrecen legfontosabb jelképe, hanem országos jelképnek is tekinthető, tettük így súlyosan sértette a közérdeket.

A bíróság szerint indokolatlan és eltúlzott lett volna szabadságvesztés kiszabása, a büntetési célok elérésére alkalmas az ügyészség által indítványozott próbára bocsátás is. A próbaidő tartamát azonban a maximumban állapította meg a bíróság. Ha ez alatt a két év alatt nem követnek el újabb bűncselekményt, akkor az ügy lezárul, ellenkező esetben azonban a bíróságnak egy esetleges újabb eljárásban ezt a bűncselekményt is figyelembe kell vennie egy ítélet kiszabásakor. Nagy István András bíró szerint egyébként célszerű intézkedés lett volna a jóvátételi munka is, 16 éves kor alatt azonban ezt nem alkalmazhatta a bíróság.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség fellebbezést jelentett be, az első- és másodrendű vádlott, törvényes képviselőik és védőik pedig 3 nap gondolkodási időt kértek.

You have no rights to post comments