artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Debreceni Törvényszék 2016. május 10-én hozott ítéletében a Cz. Noémi Gyöngyi ellen közokirat-hamisítás bűntettében a Berettyóújfalui Járásbíróság 2015. május 27-én kihirdetett ítéletét megváltoztatta. A vádlott bűnösségét a másodfokon eljáró bíróság közokirat-hamisítás vétségében állapította meg, s az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést 1 év 6 hónap próbára bocsátásra enyhítette.

A vádlottal szemben 2012. december 8-án ittas járművezetés vétségének gyanúja miatt rendőri intézkedés történt Budapesten, az M0 autópályán. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztály Autópálya Alosztálya bevonta Cz. Noémi Gyöngyi vezetői engedélyét, az intézkedő rendőr azonban Cz. Noémi Gyöngyi öntudatlan állapota miatt az erről szóló bevonó szelvényt nem adta át.

A vádlott 2012. december 17-én felkereste a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Derecskei Járási Hivatal Okmányirodáját, ahol bejelentette, hogy december 8-án Budapesten elveszítette a jogosítványát. Nyilatkozata alapján az okmányiroda az állandó vezetői engedély megérkezéséig kiállított számára egy ideiglenes vezetői engedélyt. A Derecskei Okmányirodában 2013. január 14-én Cz. Noémi Gyöngyi személyesen vette át végleges jogosítványát. 2013 tavaszán, az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt indult eljárás során Cz. Noémi Gyöngyi nem tett eleget a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság felhívásának, nem adta át az új jogosítványt. A rendőrök házkutatást is tartottak, de az sem vezetett eredményre. A vádlott később arra hivatkozott, hogy 2013 májusában barátja szétvágta a jogosítványt és a szemétbe dobta.

A Debreceni Törvényszék úgy ítélte meg, hogy a vádlott a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta akkor, amikor az új jogosítványát igényelte. A bíróság nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak azt, hogy Cz. Noémi Gyöngyi tudott arról, hogy a vezetői okmányát bevonták, miként azt sem, hogy a vádlott a médiában napvilágot látott híradásokat látta volna. Az, hogy a vádlott az okmány bevonásáról a rendőrségtől a mai napig semmiféle értesítést nem kapott, a vádlottat nem mentesíti a felelősség alól.

A másodfokú bíróság mindezek figyelembe vételével a vádlott esetében a szándékos elkövetés helyett a közokirat-hamisítás gondatlan elkövetését állapította meg.

A Debreceni Törvényszék ítéletével a Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete a mai napon jogerős.

Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vád alól egyébként Cz. Noémi Gyöngyit – bizonyítottság hiányában - 2014. júliusában jogerősen felmentette a Pest Központi Kerületi Bíróság.

You have no rights to post comments