artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Szeptember 17. kiemelkedő nap a Debreceni Járásbíróság életében, hiszen a ma tartott  avató ünnepségen a bíróság 240 fős kollektívája immár hivatalosan is birtokba vette az új, huszonegyedik századi elvárásoknak minden tekintetben megfelelő épületet.

Az ünnepségen az Országos Bírósági Hivatal elnöke – aki 2012 őszén felkarolta a bíróság ügyét – köszöntő beszédében hangsúlyozta: az épület méltó utóda a 19. században épült, majd a második világháború alatt lebombázott igazságügyi palotának.

Dr. Handó Tünde köszönetét fejezte ki a kormánynak, Debrecen város vezetésének,  Koller József Pro Architectura és Ybl-díjas építésznek, a kivitelező Hunép Zrt.-nek, a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Járásbíróság vezetőinek, s a bíróság közösségének. Márkusfalvi-Tóth Ádám, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: ahhoz, hogy a bíróságon folyó munka megfeleljen a felgyorsult társadalmi elvárásoknak, olyan körülményeket kell biztosítani az itt dolgozó bírák számára, ahol tudásukat kamatoztatni tudják. Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta: az itt dolgozók ma már a minden elvárásnak megfelelő tárgyi környezetben tudják továbbfolytatni azt a magas színvonalú, lelkiismeretes munkát, mely a Debreceni Járásbíróságot eddig is jellemezte. Az új épület kulcsát dr. Handó Tünde adta át dr. Szurdi Béla, a Debreceni Járásbíróság elnökének. Az ünnepségen dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elismerésekkel köszönte meg mindazok munkáját, akik kiemelkedő szerepet vállaltak az új épület megvalósításában. Az eseményen dr. Szurdi Béla egy, a debreceni igazságszolgáltatás dokumentumait és tárgyi emlékeit egyaránt felsorakoztató állandó bíróságtörténeti kiállítást is megnyitott. Az ünnepi műsort követően dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke mondott pohárköszöntőt.   

Az épület terveit Koller József Pro Architectura és Ybl-díjas építész készítette még 2003-ban, az Ítélőtáblával együtt. A kivitelező HUNÉP Zrt. 15 hónap alatt építette fel az Arany János utcai komlpexumot. Az első kapavágásokra 2014. január elején került sor, a bokrétaavató ünnepséget 2014 szeptemberében tarthattuk meg. A műszaki átadás 2015. április 30-án megtörtént, ezt követően láttunk hozzá a ház bebútorozásához, az informatika beállításához. Az átköltözést követően, augusztus 24-én már e falak között folytatta tevékenységét a Debreceni Járásbíróság.    

Az ötszintes, 10.106 négyzetméteres épület 304 helyiségből áll. A kifejezetten bírósági funkciókra megálmodott 33 db 35-40 fős tárgyalóterem mellett gyermekmeghallgató - mediációs szoba is található. Az új járásbíróság különleges helyiségekkel is büszkélkedhet. Ilyen a 172 négyzetméter alapterületű dísztárgyaló, ahol egyszerre akár 200 ember is kényelmesen elfér, így a nagy létszámú tárgyalások a jövőben nem okozhatnak majd fennakadást a bíróság számára. Ugyancsak egyedi a két emelet magasságú, lépcsőzetes kialakítású könyvtár, amely a jövőben 50 résztvevővel számoló oktatásoknak is helyet adhat. Az épület legfelső szintje sem mindennapi: a könyvtárból a tetőtérre nyílik kilátás, amely belső udvarként igazi zöldövezetet varázsol a belvárosi épületre. De a mai kor elvárásainak megfelelően elkülönül az ügyféltér és a munkatér, miként az épületgépészet és a biztonságtechnika is a legmodernebb technológiát képviseli.

A Debreceni Ítélőtábla és a Fellebbviteli Főügyészség mellé felépült új Debreceni Járásbírósággal együtt az „ítélkezési negyed” mintegy 20 ezer négyzetméterre bővült. A komplexum kialakítására összességében 3,6 milliárd forint állt rendelkezésre.

Néhány érdekes adat a beruházás kapcsán:

  • A patinás épület külső falait 130.992 db dísztéglával burkolták
  • Az épületbe 13.306 négyzetméternyi burkolat került
  • Csak a parketta csaknem 5 ezer négyzetmétert tesz ki
  • A falakba és a padlózatba 149 kilométernyi vezetéket építettek be

Az új épület átadása igen időszerű, hiszen a Debreceni Járásbíróságon több mint kétszázan dolgoznak,  tárgyalótermeiben 2014-ben összesen 5353 ügyet tárgyaltak, az épület napi ügyfélforgalma pedig eléri az 1000 főt.

You have no rights to post comments