artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények ügyében tartja első tárgyalását a Debreceni Járásbíróság 2015. június 24-én, szerdán 10 órakor.

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2011. decembere és 2013. októbere között jogtalan haszonszerzési céllal 828 befektetési szolgáltatásokról szóló megállapodást kötött, három gazdasági társaság nevében. Mindhárom társaságnak K. Sándor volt a vezető tisztségviselője. A vádirat szerint a vádlott szándéka kizárólag a pénzszerzés volt. Az első céget 2011. márciusában hozta létre, ebesi székhellyel. A társaság biztosítási, ügynöki, brókeri tevékenységet végezhetett, befektetési szolgáltatásra jogosító engedéllyel azonban nem rendelkezett. A második céget 2012 májusában jegyezték be, előbb debreceni, majd budapesti székhellyel. A nyilvántartásában biztosításközvetítői tevékenységre jogosult alkuszként szerepelt, befektetési szolgáltatást nem nyújthatott volna. A harmadik cég 2013 áprilisában jött létre, szintén budapesti székhellyel egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység szolgáltatására, befektetési szolgáltatásra engedélye nem volt.

K. Sándor 2011. decembere és 2012. áprilisa között személyesen, az általa korábbról ismert, szűkebb ügyfélkör részére ajánlott kimagasló hozamot garantáló befektetési lehetőséget. Biztosítékként rögzítette, hogy rendelkezik engedélyekkel, tőke- és hozamvédettséget garantált, és szavatolta az Országos Betétbiztosítási Alap 100.000,- eurós garanciáját.

A hozamnak köszönhetően az ügyfélkör jelentősen bővült. Kezdetben megkapták az ígért kamatot, így nőtt a bizalom és a terjedt a cég jó hírneve. A vádirat szerint K. Sándor országos hálózat kiépítéséhez fogott, 2013. októberében már száznál több üzletkötő dolgozott neki. Olyanok, akik korábban is pénzügyi területen tevékenykedtek, és saját, kiterjedt ügyfélkörük számára ajánlották a lehetőséget. A szerződők száma ugrásszerűen emelkedett. A vádlott Budapesten, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Kecskeméten régiós központokat hozott létre. A bizalomra a cég honlapja is rásegített, sok ügyfél ez alapján maga kereste a befektetés lehetőségét. A vádlott az üzletkötők számára szervezett képzéseken is azt a látszatot keltette, hogy a cégek tevékenysége megfelel a jogszabályoknak és szakmai szabályoknak.

A 2012 év második felétől a szerződések megjelenésükben és tartalmukban is egyre kifinomultabbá váltak. A megállapodások biztosítékként rögzítették a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyét, az Országos Betétbiztosítási Alap felelősségvállalását, illetve a szakmai felelősségbiztosítások meglétét is. A PSZÁF és az OBA ugyan ennek cáfolataként figyelemfelhívásokat tett közzé, a szóbeli tájékoztatásban azonban ezek a garanciák továbbra is szerepeltek. A szakmai felelősségbiztosításokat is felmondta a két érintett biztosító, de ezek még a szerződésben is benne maradtak, mint ahogy a befektetések tőke- és hozamvédettsége is, pedig az ehhez szükséges bankgarancia hiányzott - írja a vád. Mindeközben a cégek valós befektetéseket nem végeztek.

A nyilvántartás sem volt megfelelő, a kifizetések módját és időpontját például egyszerű táblázatokban, utólagosan felvezetett adatok alapján rögzítették. Az ügyészség megállapította: a vádlott két éven át, sorozatosan csapta be az ügyfeleket, hogy saját és családja megélhetését, illetve megszokott életszínvonalát biztosítsa.

You have no rights to post comments