artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében Fk. K. Ernőt, ezért 7 hónap - fiatalkorúak fogházában végrehajtandó - szabadságvesztésre ítélte, 1 év 2 hónap próbaidőre felfüggesztve.

Egy holland autós 2012 nyarán a 33-as úton ütközött a vádlott által vezetett lovasfogattal, amelybe  egy 10 éves, bicikliző kisfiú kapaszkodott. A gyermek röviddel a baleset után, a kórházban belehalt sérüléseibe. A bíróság a vádlottat két évre a “K” típusú járművek vezetésétől is eltiltotta, illetve kötelezte 342 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bírósági tényállás szerint 2012. július 5-én a vádlott a család látóképi földterületére készült lovasfogattal, a 33-as számú főúton. A vádlott barátja 10 éves testvérével érkezett. A kisfiú velük akart menni, de hazaküldték azzal, hogy a megrakott szekérre biciklijével nem fog majd felférni. Már a Látóképi Csárdánál jártak, amikor észrevették, hogy utánuk jön, majd a szekér hátsó kiálló részébe kapaszkodik és úgy húzatja magát. A szalmabálák felrakása után, sötétedést követően indultak haza Debrecenbe. A 10 éves fiú előbb a földúton tekert, majd újra a szekérbe kapaszkodott. Kerékpárján nem voltak lámpák, fényvisszaverők és láthatósági mellényt sem viselt. A lovasfogaton csak két LED kerékpárlámpa volt, a hátsó részén lévő piros-fehér csíkozású táblát a rakomány nagyrészt eltakarta és hiányoztak hátulról a fényvisszaverők is. A lovasfogat sem a KRESZ, sem a KÖHÉM előírásainak nem felelt meg.

22 óra 12 perc körül egy holland férfi közeledett a 33-as főúton Hortobágy felől. A transporter 80-85 km/h sebességgel haladhatott, és mintegy 50 méter távolságból vette észre az előtte haladó lovaskocsit, illetve a biciklis gyermeket. Azonnal vészfékezett, de nem tudta elkerülni az ütközést és a fogat hátsó részéhez szorította a 10 éves fiút. A szekér utasainak, az autó sofőrjének és utasának nem esett baja. Az elgázolt kisfiú kórházba szállítását követően, még aznap éjjel életét vesztette.

Nagy Zsuzsanna bíró indoklásában kiemelte: a sofőr hiába fékezett késedelem nélkül, a rosszul kivilágított járműveket csak féktávolságon belül lehetett észrevenni. Szabályos kivilágítás esetén a baleset elkerülhető lett volna, hiszen a holland autós időben látta volna a fogatot. Fk. K. Ernőnek egyébként sem vezetői, sem hajtási engedélye nem volt, és azt sem tudta, miként kell közlekedni megrakott fogattal, éjszakai körülmények között. A vádlott elmulasztotta a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, de a bíróság szerint a kisfiú és a szekéren utazó bátyja sem viselkedett felelősségteljesen. A bíróság azonban a vádon nem terjeszkedhet túl. Az eljárás során kulcsfontosságú volt az igazságügyi műszaki szakértő véleménye, de több tanú és a szemtanú vallomása is alátámasztotta a tényeket.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott, védője és törvényes képviselője felmentésért fellebbezett.

You have no rights to post comments