artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 30. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Minestrone leves

Sajttal-baconnel egybesütött jércemell jázmin rizzsel, kompóttal

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Folytatólagosan elkövetett zsarolás, garázdaság és testi sértés bűntettében találta bűnösnek a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a három fiatalkorú vádlottat, akik egy berettyóújfalui középiskolában pénzt kértek több diáktól cserében azért, hogy ne bántsák őket.

A bíróság az I.r. vádlottat 1 év 10 hónap, a II.r. vádlottat 1 év 6 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte, 3 - 3 év próbaidőre felfüggesztve. A III.r. vádlottat garázdaságban és testi sértésben mondta ki bűnösnek a bíróság, R. Nándort ezért 8 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta, 2 év felfüggesztés mellett. 

A Berettyóújfalui Járásbíróság Pál Krisztina vezette büntetőtanácsa kisebb kiegészítésekkel elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a fiatalkorú vádlottak 2011-2012-ben egy berettyóújfalui szakképző intézetben tanultak. R. István Jenő, L. Gedeon Sándor és R. Nándor Bence több olyan diákot szemeltek ki maguknak, akik személyiségüknél fogva visszahúzódóbbak voltak, így könnyen kerülhettek "áldozat" szerepbe.A II. r. vádlott 2011 decemberében egy iskolatársuktól 200 forintot követelt és megfenyegette, hogyha nem hozza a pénzt és erről beszél bárkinek is, akkor megveri. Heteken át üldözte követelésével a fiút, aki előbb nővéréhez majd szüleihez fordult. A család számonkérése végül a szünetben bántalmazásig fajult, a fiú apját és nővére barátját is az iskola folyosóján úgy megütötték, hogy mindkettőjüknek eltört az orrcsontja.

A III.r. vádlott 2012 januárjában egy másik, 15 éves fiút is kikezdett, aki az I.r. vádlottól, a III.r. bátyjától kért segítséget. R. István Jenő 1000 forint “védelmi pénzt” kért a fiútól, pár nap múlva azonban már 1500 forintot követelt rajta. A bírósági eljárás során kiderült, hogy a megzsarolt fiút még a közösségi oldalon is zaklatta a pénz miatt és a fiú már annyira félt, hogy iskolába érkezése után azonnal haza is akart buszozni. Vesztére azonban a buszmegállóban összefutott zsarolójával, akinek végül oda is adta a pénzt.

Az indoklásban elhangzott: az egyik sértett szülei az osztályfőnöknek is jelezték a zsarolást, de első körben nem vették őket komolyan. Ez a zsarolás fajult pár nappal később gátlástalan bántalmazássá. A folyosói brutális verekedést követően állandó rendőri jelenlét volt az iskolában, illetve a rendőrök felvilágosítást is adtak a tanároknak és a szülőknek a bűncselekmények megelőzése érdekében. Az egyik sértett éppen ennek hatására tett feljelentést a vádlottak ellen.

Az I.r. vádlottnak egyébként híre volt az intézményben, erőszakos, öntörvényű embernek ismerték. Nem kizárt, hogy a tanúk közül többen emiatt változtatták meg korábbi terhelő vallomásukat a bírósági eljárás során. A verés egyébként olyan brutális volt, hogy még a tanárok is megrendülten nyilatkoztak róla a bírósági tárgyaláson.

A három vádlott pártfogó felügyelet alatt áll, és amennyiben a szabályokat megszegik, le kell tölteniük a kiszabott fogházbüntetést.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, az I. és a II.r. vádlott és védőik tudomásul vették a határozatot, a III.r. vádlott és védője azonban felmentésért fellebbezett.

You have no rights to post comments