artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék ma megtartott nyilvános ülésén megváltoztatta a Hajdúszoboszlói Járásbíróság ez év elején hozott elsőfokú ítéletét I.r. L.János és társai büntetőügyében. A három férfi egy idős hajdúszoboszlói házaspártól 1 millió forintot tulajdonított el 2013. májusában.

A másodfokú bíróság immár jogerős határozatában a vádlottakat nagyobb értékre, társtettesként elkövetett lopás bűntettében találta bűnösnek.  A másodfokú tanács úgy ítélte meg, hogy míg a társtettesként való elkövetést helyesen állapította meg az elsőfokú bíróság, addig a bűnszövetségben történt elkövetést – azaz, hogy több bűncselekmény szervezett elkövetésében előzetesen megállapodtak volna a vádlottak - az eljárás során feltárt bizonyítékok alapján kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani. A nyilvános ülésen az I.r. vádlott beismerő vallomásában azt mondta, hogy a lopást egyedül ő követte el, s két társa erről nem tudott, cselekményét az alkalom szülte. A tanács elnöke indokolásában kifejtette, hogy az I.r. vádlott csak a társaival szándékegységben tudta eltulajdonítani az idős házaspár pénzét, melyre az elkövetés módjából lehet következtetni.

A büntetőtanács a büntetés kiszabása során figyelembe vett enyhítő körülmények között nagy nyomatékkal értékelte az I.r. vádlott fizikai állapotát, betegségeit, melyeket a korábban, illetve a nyilvános ülésen átadott orvosszakértői vélemények támasztanak alá. További enyhítő körülmény, hogy L. János beismerő vallomást tett, az okozott kár megtérült. A súlyosító körülmények között értékelte a bíróság, hogy a vádlottak korábban hasonló bűncselekményeket követtek el, I.r. vádlott többszörös, míg a III.r. vádlott különös visszaeső, s, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények különösen Kelet-Magyarországon nagyon elszaporodtak.

A Debreceni Törvényszék a büntetés kiszabásakor az enyhébb minősülésre tekintettel – hogy nem 1-5 évig, hanem 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a cselekmény - az elsőfokú bíróság ítéletében hozott büntetések lényeges enyhítésre látott lehetőséget. Ezért az I.r. vádlottat mint többszörös visszaesőt 2 év 6 hónap, a II.r. vádlottat 2 év, a III.r. vádlottat 2 év 10 hónap szabadságvesztéssel sújtotta, melyet az I. és II. vádlottnak börtönben, a III. r. vádlottnak fegyházban kell letöltenie. A bíróság valamennyi vádlottat három évre tiltotta el a közügyek gyakorlásától. A másodfokú bíróság a járásbíróság ítéletét egyebekben helyben hagyta.

Az ügy részletei olvasható.

You have no rights to post comments