artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a kerékpárost, aki tavaly nyáron gázolt el egy gyalogost Debrecenben, egy gyalog és kerékpárúton. Az 55 éves férfi úgy beverte fejét az útpadkába, hogy két nappal később meghalt.

A bíróság a vádlottat egy év szabadságvesztésre ítélte, 2 évre felfüggesztve. Emellett - a jelenleg is tanuló fiatalt - előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól. A vádlottnak a 206 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

M. Dávid 2013. július 24-én délelőtt egy olyan kerékpárral kelt útra, amelynek az első fékje nem működött. A Bartók Béla utcán haladt, de nem szállt le a bicikliről, amikor a kerékpárút véget ért. A 19 éves vádlott nem figyelt arra sem, hogy a Bartók Béla - Csigekert utcai kereszteződés csak korlátozottan belátható. Változatlan sebességgel hajtott tovább a járdán, majd a körforgalom menti gyalog és kerékpárúton. Nagy sebessége miatt csak későn vette észre a gyalog és kerékpárút közepén közlekedő gyalogost, akit fékezése és félrekormányzása ellenére elgázolt. Vallomása szerint a gyalogos éppen abba az irányba lépett ki, amerről ő is ki akarta kerülni. Az ütközés miatt a sértett olyan erővel ütötte bele a fejét az útpadkába, hogy koponyatörést és agyzúzódást szenvedett. Azonnal a közeli Kenézy Kórházba szállították, ahol azonban az orvosok minden igyekezete ellenére életét vesztette.

Szurdi Béla bíró indoklásában kiemelte: a biciklis a gyalog és kerékpárúton olyan sebességgel haladt, hogy nem tudta elkerülni a gázolást. Ha a közlekedési szabályokat betartva mérsékelte volna sebességét, vagy leszállt volna járművéről, mint gyalogosnak, esélye sem lett volna az ütközésre. Hozzátette: bár a kerékpáros az autóval szemben, a gyalogos viszont a kerékpárossal szemben védtelen. A kerékpárút védi a kerékpárost az autósoktól, a gyalogost ugyanakkor a biciklis nem veszélyeztetheti. A bíró hozzátette: a gyalogos és a biciklis találkozásából akár egy horzsolásos baleset is lehetett volna, de az áldozat olyan szerencsétlenül esett el, hogy végzetes lett a következmény. A kerékpárosoknak azonban számolniuk kell azzal, hogy egy ütközés esetén bármi előfordulhat. A bíró indoklásában a kerékpárosok által okozott balesetek elszaporodottságára és jogaik mellett kötelezettségeikre is felhívta a figyelmet.

Az ítélethirdetését megelőző perbeszédben egyébként a kerékpáros közlekedés gyakorlatát az ügyész is kiemelte: az utakon ugyan a kerékpáros kiszolgáltatott helyzetben van, de ahogy az eset bizonyítja, a biciklis is tud halálos balesetet okozni. Telek Zsolt hozzátette: Debrecenben az elmúlt időszakban sok bicikliút épült, de a kerékpárutak nagy százalékban a járdával azonos pályatesten vannak, amely különös odafigyelést igényel a közlekedők részéről. A KRESZ szabályait mindenkinek be kell tartania, a gyakorlat pedig nem írhatja felül a közlekedési jogszabályokat.

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős, a döntést az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.

You have no rights to post comments