artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Emberölés bűntette miatt 8 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a fiút, aki az ismert közösségi oldalon kirobbant konfliktus után szúrt halálra egy másik helyi fiatalt 2012. október 31-én Püspökladányban.

A bíróság fk. B. Pétert 8 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, valamint kötelezte az 526 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A két tizenéves ismerte egymást, de kettejük viszonya a közösségi oldalon folytatott levelezés során mérgesedett el, melynek középpontjában egy lány állt. A lánnyal egyik fiúnak sem volt közeli kapcsolata, bár a vádlott állította, hogy szerelmi viszonyban álltak egymással. A lány 2012. október 30-án új képet tett fel magáról az adatlapjára, amelyhez a sértett a „nyam-nyam” megjegyzést írta. Fk. B. Péter számon kérte a lányon, miért engedi meg, hogy „ilyen kutyák” írjanak a képe alá, sőt ő is megjegyzést fűzött a képhez: „Mit képzeltek csöves kutyák, ő az enyém lesz?”. Az elektronikus üzenetváltásba a sértett is bekapcsolódott, közölte a lánnyal, hogy megveri a vádlottat, amennyiben nem hagyja abba az üzengetést. A lány igyekezte csitítani a fiúkat, sikertelenül. Fk. B. Péter másoknak azt írta: „kicsontozza” a sértettet, elvágja a torkát, ha nem hagyja békén a barátnőjét. A közösségi oldalra még ilyen üzenetváltás is felkerült: „nem lesz időd elővenni a kést”, mire a válasz: „szívre megyek, 10 év kit érdekel..” A közösségi oldalon egészen hajnalig, egyre több durva hangvételű, erőszakra utaló, verekedésre buzdító üzenetet küldtek egymásnak, végül megbeszélték, hogy nézeteltérésüket erőszakkal intézik el, megbeszélt időben és helyen. A sértett a találkozót megelőzően jelent meg a vádlott házánál, B. Péter egy pillangókést vett magához és ahogyan volt, cipő nélkül az utcára rohant. Dulakodás közben hét almalommal szúrta meg a sértettet, aki aztán menekülőre fogta. Három mellkasi sérülése ellenére még 210 métert rohant, a vádlottal a nyomában, majd összeesett. Szemtanúk azonnal mentőt hívtak, illetve többen is próbáltak segíteni rajta, de hiába. A szakértő megállapítása szerint a megkéselt fiú azonnal meghalt.

A vádlott hazament, a kést feldobta a padlásra, vonattal Szolnokra utazott, majd amikor értesült a sértett haláláról, jelentkezett a rendőrségen.

Virágh Pál tanácselnök az ítélet indoklásában elmondta: az ügyész emberölésről, a védő halált okozó testi sértésről beszélt, és a bíróság az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján egyértelműen az ügyész álláspontját osztja. A vádlottnak ugyan ölési szándéka nem volt, de tisztában kellett lennie azzal, hogy a 7 centiméter pengehosszúságú pillangókés és a szúrások irányultsága a sértett halálát okozhatja. Az indoklásban elhangzott: két fiatal kakaskodása fajult idáig. Virágh Pál hozzátette azt is, az igazságügyi elmeorvosi és pszichológus szakértő is úgy nyilatkozott: a vádlott személyisége genetikai vagy nevelési okok miatt a személyiségzavar irányába fejlődik. Nem tudja elfogadni a szabályokat és a szakértők szerint nem idegenek tőle az erőszakos cselekmények.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész szigorításért, a vádlott és védője elsősorban a minősítés módosításáért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. Az előzetes letartóztatás fenntartásáról szóló végzést viszont tudomásul vették.

You have no rights to post comments