artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2 évre eltiltotta a mezőgazdasági állattartástól és 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 27 rb. állatkínzás bűntette miatt a Hajdúszoboszlói Járásbíróság azt a helyi férfit, aki heteken át nem gondoskodott 27 állatáról, így az állatok éhen és szomjan haltak.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség G.Lászlót gyorsított eljárásban állította bíróság elé, a vádlot tugyanis beismerte tettét és a bizonyítékok is egyértelműen alátámasztották a bűncselekményt.

Sal Ildikó bíró indoklásában kiemelte, hiába a férfi megbánása és beismerő vallomása, azt enyhítő körülményként nem lehet értékelni, hiszen nem ő maga, hanem a vádlott szomszédjai hívták fel a figyelmet a bajra. A bíró elmondta: a vádlottnak minden lehetősége meglett volna arra, hogy megfelelően ellássa az állatállományt, ahhoz azonban szakembernek sem kell lenni, hogy az ember tudja: táplálék és ivóvíz nélkül az állatok elpusztulnak. A Hajdúszoboszló Járásbíróság bírája azt is hozzátette: a vádlott nem alkalmas arra, hogy újra állatokat tartson, ezért tiltotta el két évre a tevékenységtől.

Hajdúszoboszlói kertségi övezetében a szomszédok március 26-án jelezték, hogy a férfi portája felől szörnyű bűz árad, a kiérkező rendőrök már csak csontokat és szőrmaradványokat találtak az ólakban. 26 merinó juhból és 1 magyar tarka tehén veszett oda, gazdájuk gondatlanságát csak a kutyák élték túl, azok vélhetően az elhullott állatokból táplálkoztak. Mint kiderült, a férfi nem tudott megküzdeni magánéleti problémájával, ezért január közepe óta a kocsmát járta, állatairól nem gondoskodott. Az egyénivállalkozóként állattartással foglalkozó férfi kizárólag italozással töltötte az idejét és bár többször hallotta keserves bégetésüket, majd azt is, hogy végül mind elcsendesedtek, ennek ellenére továbbra sem tett semmit. Még az ólakból sem engedte ki az állatokat, holott odakint kukoricaszárból álló kévék és lucernából készített bálák voltakf elhalmozva, a táplálék mellett pedig az udvaron összegyűlő természetes csapadékvízből akár ivóvízhez is juthattak volna az állatok maguktól is.

A 26 merinó juh és a magyartarka tehén néhány nap alatt kiszáradt, teljesen legyengült, majd elfekvő állapotban, különös szenvedést követően elpusztult. Az állatorvos szerint körülbelül egy héten át szenvedhettek a jószágok.

A vádlott nem tudott tettére magyarázattal szolgálni.

Az ítélet nem jogerős, bár avádlott és védője tudomásul vette a döntést, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért.

You have no rights to post comments