artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Megsértette a Jobbik Magyarországért Mozgalom jó hírnévhez fűződő jogát az I.r. alperes, amikor valótlanul azt nyilatkozta, hogy „Jobbikosok” keltettek riadalmat 2013 szeptemberében a konyári általános iskola kisdiákjai körében – döntött első fokon a Debreceni Törvényszék.

Tóth Endre Tamás bíró ítéletében a többi alperest – helyi és országos online szerkesztőségek, illetve egy alapítvány - is elmarasztalta a személyhez fűződő jogok megsértése miatt. Az ítélet értelmében az elsőrendű alperesnek 100.000 forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a politikai párt számára, a többieknek pedig 15 napon belül 30 napon keresztül meg kell jelentetniük az ítélet elmarasztaló rendelkezéseit tartalmazó bekezdéseit. Az elsőrendű alperes, a Konyári Kisebbségi Önkormányzat vezetőjén kívül a többi alperesnek nem vagyoni kártérítést nem kell fizetnie.

Az ügy háttere, hogy 2013 őszén egy Bukarestbe tartó szurkolói busz állt meg Konyáron, a helyi iskola előtt. A Románia - Magyarország mérkőzésre tartó csoport tagjai leszálltak a buszról, majd erődemonstráció és félelemkeltés látszatával nemzeti színű zászlót és egy kelta zászlót lengettek, elénekelték a magyar és a székely himnuszt. Valószínűsíthető, hogy a csoport egy vagy több tagja az udvaron tartózkodó gyerekek és tanárok irányába a roma etnikai kisebbséget érintő rasszista kifejezéseket is tett. A szurkolók közt jelen volt az a pedagógus is, akit korábban tanári állásából éppen rasszista kijelentései miatt bocsátott el az intézmény. Az esemény nagy riadalmat keltett, a tanítók a gyerekeket az iskola épületébe terelték és kihívták a rendőrséget. A busz rendőri elvezetéssel hagyta el a települést.

Az eseményeket követően az elsőrendű alperes – aki személyesen nem volt az incidens szemtanúja - többfelé is úgy nyilatkozott, hogy „megtámadták az iskolát, a Jobbik megtámadta.” Nyilatkozataiban többször is nevén nevezte a pártot, a vele készült interjúk pedig több online hírportálon is megjelentek. Tényállításként jelentette ki, hogy a félelemkeltőként, rasszistaként bemutatott cselekmény a felperes politikai párt cselekménye.

A Debreceni Törvényszék eljárása során azonban az elsőrendű alperesnek nem sikerült igazolnia azt, hogy szurkolói csoport valóban az említett politikai párthoz tartozik, semmilyen adat vagy bizonyíték nem támasztotta alá, hogy az esemény résztvevőinek közük lenne a Jobbikhoz. Az elsőrendű alperes így valótlan tényt állítva, híresztelve egyértelműen megsértette a párt jó hírét.

Az interjúkat közzétevő sajtóorgánumok ugyan teljesítették azon kötelezettségüket, hogy a történteket körbejárva az ügy minden feltételezett érintettjét szerepeltették riportjaikban, így nekik nem kell kártérítést fizetniük. Miután azonban a valótlan tényállításnak ők is helyet adtak, a személyiségi jogsértés az ő esetükben is megállapítható.

Az ítélet nem jogerős. Az ítélethirdetésen csak a hatodrendű alperes jogi képviselője volt jelen, a többiek – így a felperes is - postai úton kapják meg az elsőfokú határozatot és a kézhezvételtől számított 15 napon belül jelenthetnek be fellebbezést.

You have no rights to post comments