artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Debreceni Törvényszék I.r fk.R. Dávidot aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében, míg II.r. R. Tamást bűnpártolás bűntettében mondta ki bűnösnek.

Az I.r. vádlottat a bíróság 12 év fiatalkorúak börtönbüntetésével és 10 év közügyektől eltiltással, míg a II.r. vádlottat 2 év börtönbüntetéssel és két év közügyektől eltiltással sújtotta. Az I.r. vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság bizonyítási eljárása során megállapított tényállás szerint 2012. szeptember 8-án, az esti órákban a vádlott és a sértett is a helyi szórakozóhelyeken szeszes italt fogyasztott. A vádlott éjjel negyed tizenegy körüli időben a hazafelé tartó sértettet az utcán leszólította, tőle cigarettát és tüzet kért. Mivel ezt a férfi megtagadta, a vádlott indulatos lett, s a nála gyengébb fizikumú sértettet bántalmazni kezdte, fejét legalább négy alkalommal, ökölbe szorított kézzel megütötte, melyből minimum egy ütés a sértettet hanyatt fekvő testhelyzetben érte. Az I.r. vádlott a már helyváltoztatásra képtelen sértettet az árokba fordította. Ezt követően fk. R. Dávid hazament, ahol testvérét felébresztve X-box játékon kezdtek el játszani, majd mindketten lefeküdtek. Másnap kora reggel fedezték fel az árokban fekvő sértett holttestét, melyről az I.r. vádlott is értesült. A cselekmény elkövetésekor viselt, vérrel szennyeződött ruházatát egy csíkos szatyorba téve felkereste otthonában a II.r. vádlottat, s a szatyrot egy közeli nádasban rejtették el. Ezt megelőzően a vádlott egy beszélgetés alkalmával egy helybéli férfi számára is elismerte a sértett bántalmazásának tényét és okát. A rendőrség még aznap házkutatást tartott az I.r. vádlott otthonában, aki ezután határozta el, hogy a vérrel szennyeződött ruházatot megsemmisíti. Szeptember 10-én, az esti órákban az I.r. vádlott a II.r. vádlott segítségével, R. Tamás házának udvarán a ruházatot a szatyorral együtt elégette.

A bíróság az orvosszakértői vélemény alapján megállapította, hogy a sértett halála a vádlotti erőszak eredményeként, traumás shock miatt következett be. A sértett a sérüléseket rövid idő alatt, gyors egymásutánban szenvedte el, a bántalmazás és a halál között közvetlen ok-okozati összefüggés van. A férfi életét az idejekorán érkező, szakszerű segítségnyújtással sem lehetett volna megmenteni. A Debreceni Törvényszék dr. Nagy Antal vezette tanácsa a cselekmény minősítése során megállapította, hogy az emberölést a vádlott aljas indokból követte el, a különös kegyetlenséggel való elkövetést azonban nem találta megalapozottnak. A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe az I.r. vádlott ittas állapotát, hogy tettét vele szemben folyamatban lévő eljárás alatt követte el, továbbá a cselekmény éjszakai útonálló jellegét, valamint a személy elleni erőszakos bűncselekmények elszaporodását. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte az I.r. vádlott részleges beismerő vallomását és megbánását.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős. Az ügyész súlyosításért, illetve a cselekmény különös kegyetlenséggel elkövetésének megállapításáért, az I.r. vádlott enyhítésért, védője enyhítésért és a minősítés megváltoztatásáért, míg a II.r. vádlott és védője felmentés végett jelentett be fellebbezést.

További információk:

You have no rights to post comments