artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki a Berettyóújfalui Járásbíróság rablás, rablási kísérlet, személyi szabadság megsértése, lopás, lopási kísérlet bűntettében, valamint magánlaksértés vétségében azt a hat vádlottat, akik még 2012 tavaszán raboltak ki több idős sértettet Komádiban.

A vádlottak a tető megbontásával, a padlásfeljárón át jutottak be a házba. Az egyik idős házaspárt, akik a bűncselekmény idején 81 és 89 évesek voltak, a vádlottak nadrágtartóval, nadrágszíjakkal megkötözték, kényszerítve őket arra, árulják el, hol tartják értékeiket. Azzal fenyegették őket, hogyha nem adják át, akkor tudják, hol lakik a leányuk és levágják késsel az ujjait. A vádlottak az éjjeliszekrény alsó fiókjában megtalált pénztárcából kivették a benne lévő 100.000 forint készpénzt, a másik fiókból pedig egy aranyláncot, egy medált, valamint régi, forgalmon kívüli pénzérméket. Az idős házaspár a közelmúltban elhunyt.

A bíróság Budai Szabolcs vezette büntetőtanácsa a most 17 éves elsőrendű vádlottat 3 év, a szintén 17 éves másodrendű vádlottat 2 év 6 hónap javítóintézeti nevelésre, a harmadrendű, jelenleg 19 éves vádlottat 2 év 6 hónap fk. börtönbüntetésre ítélte. A csoport felnőttkorú tagjai közül a negyedrendű 6 év fegyházat, az ötödrendű 4 év fegyházat, a hatodrendű 9 év fegyházat kapott. Ő különös visszaesőként feltételesen sem kerülhet majd szabadlábra.

A bíróság indoklásából kiderült: a tippadó a III. vádlott volt, aki mindkét házaspárt ismerte, és tudta, hogy otthon pénzt tartanak. Információi szerint egyiküknél még széf és kassza is volt a házban. Az az ötlet is, hogy a kockaházak tetejének megbontásával jussanak be a padláson át a házakba, az ötödrendű vádlottól származott. A vádlottak előre megbeszélték azt is, hogy a pénz megszerzése érdekében az erőszaktól sem riadnak vissza. Bár a vádlottak az eljárás során azzal védekeztek, hogy ők tulajdonképpen humánusan jártak el, hiszen az idős férjet betegségére való tekintettel csak gyengén kötözték oda a székhez, a bíróság ezt indoklásában visszautasította. A bíró kiemelte: az éjszaka közepén, símaszkban, álmukban rátörni idős emberekre, és lekötözve fenyegetni őket, távol áll a humánus elkövetéstől.

Az indoklásból kiderült: három fiatalkorú személyisége a javítóintézetben eltöltött csaknem két év alatt hihetetlen változásokon ment át, a három fiú élenjáró tanuló lett, akik ma az intézmény legszorgalmasabb diákjai. A bíróság szerint az ő esetükben van esély arra, hogy hasznos tagjai lehetnek majd a társadalomnak.

Az ítélet részben jogerőre emelkedett, miután az első és a másodrendű esetében mindenki tudomásul vette a döntést, a III – VI. r. esetében az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, a IV. - VI: r. vádlottak és védőik viszont fellebbeztek.

A bíróság az előzetesekről is döntött, a három fiatalkorú előzetes letartóztatását megszüntette, a három felnőtt vádlott viszont továbbra is előzetesben marad. A döntés ellen csak az ötödrendű vádlott jelentett be fellebbezést.

You have no rights to post comments