artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletében Fk. Á. Lajost a Debreceni Törvényszék, ezért 12 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta.

Az ítélet értelmében a most 17 éves fiút a törvényszék 9 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, kötelezte 417 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére, valamint a jogerős ítéletet követően a sértettnek kártérítésként 268 ezer forintot is meg kell fizetnie.

A vádlott 2012 augusztusában gyújtotta rá a házat egy kismarjai családra, mert a családfő nem engedte, hogy dinnyét lopjon a földjéről. A bírósági eljárás során azonban kiderült: nem a felgyújtott ház gazdája szólta le a fiút a dinnyelopás miatt, tehát a vádlott nem is azon a gazdán állt bosszút, akivel ő valójában összetűzésbe került. Hogy ki küldte el tulajdonképpen a dinnyeföldről, azt nem tudni. A Debreceni Törvényszék abban is módosította a vádirati tényállást, hogy a kismarjai családi házban nem ketten tartózkodtak, hanem a házaspár mellett az asszony idős édesanyja is otthon volt, amikor lángra kapott a tető. Ez az információ szintén csak a törvényszék bizonyítási eljárása során látott napvilágot.

Csizmadiáné dr. Pethő Tímea indoklásában kiemelte, bár a vádlott a bíróságon visszavonta korábbi beismerő vallomását és rendre ellentmondásokba keveredett, korábbi vallomása azonban összecseng az eset két másik – gyermekkorú – szereplőjének vallomásaival. Ráadásul a nyomozati szakban olyan információkat, részleteket is elárult a rendőröknek, amelyekről csak az elkövetőnek lehetett tudomása. A vádlott gyermekkorú társai elmondták: fk. Á. Lajos napközben benzint és gyufát szerzett, még világosban felmérték a környéket, a közelben elrejtették a benzines tartályt és megbújva kivárták, hogy besötétedjen. A fiú eközben többször is hangoztatta, hogy a „sértett dögöljön meg, amiért nem engedte, hogy a dinnyeföldről dinnyét hozzon el.”  Miután minden elcsendesedett, a padláson szétlocsolták a benzint, begyújtották és már csak akkor menekültek el, miután az lángra kapott.

Az, hogy a család nem égett benn a házban, a szomszéd kisfiú lélekjelenlétének köszönhető, aki az ablakból meglátva a lángoló tetőt, azonnal riasztotta a szüleit. Hangos kiabálással ők ébresztették fel és menekítették ki a mit sem sejtő háziakat, illetve hívták a tűzoltókat is. A vádlott és két gyermekkorú társa egy közeli híd korlátjára ülve nézték az eseményeket. A tüzet a helyszínre érkező tűzoltók oltották el.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője fellebbezett.

A Debreceni Törvényszék döntött arról is, hogy fenntartja a vádlott előzetes letartóztatását, de a vádlott és védőjének fellebbezése miatt ez a határozat sem jogerős.

You have no rights to post comments