artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék mai napon kihirdetett ítéletében S. Csaba vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntette kísérletében.

A törvényszék dr. Nagy Antal vezette tanácsa a vádlottat, mint erőszakos többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetéssel és 10 év közügyektől eltiltással sújtotta. A férfi a bíróság ítélete értelmében 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként tényállásában megállapította, hogy a sértett a cselekmény elkövetésének időpontjában – 2012. június 1-én 22 óra körüli időben- lakóházában tartózkodott. A sértett ismerte a vádlottat, tőle néhány héttel korábban gyümölcsfa- csemetéket vásárolt, illetve a vádlott egy héttel a vádbeli napot megelőzően szerelési munkát is végzett az idős férfinél, vele azonban semmiféle konfliktusba nem került. Az erősen ittas állapotban lévő vádlott 22 óra 23 percet megelőzően megjelent a sértett házánál, s becsengetett az utcai csengőn, majd a lakóház bejárati ajtajához ment, melyet rövid idő elteltével a sértett nyitott ki. A vádlott előzetes szóváltás nélkül egy nála lévő, legfeljebb 1,5 méter hosszúságú vasrúddal  bántalmazni kezdte a sértettet, akit legkevesebb nyolc alkalommal, közepes-nagy erővel ütött meg. A bántalmazás következtében az idős férfi földre esett, majd a vádlott a helyszínről a nála lévő vasrúddal távozott, átmászott a kerítésen a szomszédos ingatlanra, ahonnan a kerítésen átmászva a kukoricaföldön keresztül menekült el.

A bíróság a cselekmény elkövetésének valamennyi körülményét vizsgálva állapította meg az emberölés bűntettének kísérletét. Az ütések a sértett fejére, nyolc esetben, közepes-nagy erővel irányultak, a terhelt a bántalmazást vascsővel hajtotta végre, ugyanakkor tisztában volt a sértett idős, kiszolgáltatott helyzetével, illetve saját erőfölényével. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott erőszakos többszörös visszaeső, továbbá, hogy egyedül élő, idős embert, éjszakai órában bántalmazott, aki nemcsak fizikai, de pszichés sérelmet is szenvedett ennek következtében. Dr. Nagy Antal a tárgyaláson utalt az ilyen jellegű cselekmények elszaporodottságára is. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott nem teljes körű beismerő vallomását, megbánását, továbbá azt, hogy az ölési cselekmény kísérleti szakban maradt.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott erőszakos többszörös visszaesőként követte el tettét, így  a törvény kötelező előírását szem előtt tartva kizárólag életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabásával fejezhette be az eljárást, e körben mérlegelési joga nem volt. A feltárt súlyosító és enyhítő körülményeket a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának megállapításakor vehette figyelembe a bíróság. A vádlott legkorábban 25 év múlva szabadulhat.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments