artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette ügyében tart nyilvános ülést 2014. március 04-én, kedden 13 órakor a Debreceni Törvényszék.

Vádlott: T. Rudolf

2013. május 23-án a Debreceni Járásbíróság bűnösnek találta T. Rudolfot 15 nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, 100 kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, valamint a számviteli rend megsértésének bűntettében. Az elsőfokú bíróság 3 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki, 4 évre eltiltotta a vádlottat a közügyek gyakorlásától, és kötelezte a több mint 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság helyt adott 34 sértett kártérítési igényének, így T. Rudolfnak a jogerős döntést követő 30 napon belül csaknem 5 millió forintot kell kifizetnie a becsapott autósoknak.

A vádlott által alapított cég fő tevékenységi köre hirdetés volt. A bt. autótulajdonosokkal kötött reklámszerződéseket, a gépkocsikra a bt. által biztosított öntapadós matrica került fel reklámhordozóként. A szerződések szerint a gépkocsi tulajdonosoknak munkanapokon minimum napi 30 kilométert kellett megtenniük, amelyért 40.000 Ft havi díjazásban részesültek. Amennyiben csak napi 20 kilométert tettek meg, úgy 25.000 Ft volt a tarifa. A hirdetési szerződések feltétele az volt, hogy a sértettek 95.000 és 215.000 Ft közötti óvadékot adjanak át. A vádhatóság szerint a cég Debrecenen kívül Miskolcon, Szolnokon és Egerben is tartott fenn fiókirodát, ahol a vádlott és a üzletkötői sorra kötötték a szerződéseket. A megkárosított ügyfelek között így Hajdú-Bihar, Heves, Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyei autótulajdonosok is vannak. A bíróság megállapította, hogy a vádlottnak már a bt. 2007 februári alapításakor tudnia kellett, hogy a választott hirdetési forma (autómatricázás) nem lehet rentábilis. 5 hónap alatt mindössze 1 reklámszerződést kötött egy mosópor hirdetésére, az ebből származó bevétel – 20 autó 3 hónapra 80.000 forintért – azonban mindössze két autótulajdonos havidíját fedezte. „Nem volt anyagi tőkém, csak az én szellemi tőkém” – vallotta maga a vádlott is a bíróságon. A férfi volt élettársa 153 sértettről tudott, de a vádhatóságnak csak 116 autótulajdonost sikerült azonosítania. Miután azonban egyiküket a bíróság nem tudta felkutatni, így esetében, azaz egy csalás ügyében – felmentő ítélet született.

T. Rudolf egyébként az ügyfeleket folyamatosan hitegette, és aki új belépőt szerzett, az általában hozzájutott a jussához. A 115 sértettből mindössze hárman kapták vissza az előre befizetett óvadékot. A volt élettárs azt is elismerte, hogy egyértelműen a haszonszerzés volt a cél, ezt egy véletlenül indított és véletlenül kihallgatott telefonbeszélgetés is megerősíti, amelyben a vádlott azt mondta: „Ma megint egymillió forintot kerestem és nem dolgoztam meg érte.”

A csalássorozat során a bírósági tényállás szerint 20 és félmillió forint folyt be és mintegy 6 és fél millió került vissza az autótulajdonosokhoz, így mintegy 14 millió forintnak veszett nyoma. A vádlott magyarázattal nem szolgált, így annyit lehetett megállapítani, hogy megélhetési körülményeinek javítására, autóvásárlásra és szórakozásra fordította a pénzt.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments