artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek mondta ki a Hajdúböszörményi Járásbíróság szemérem elleni erőszak bűntettében azt az 54 éves férfit, aki egy parkból csalt el lakásába egy 13 éves kislányt, majd szexuálisan molesztálta. Az eset 2012 áprilisában történt Hajdúnánáson.

Az elsőfokú bíróság 4 év börtönt szabott ki K. Istvánra és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Emellett a csaknem 300 ezer forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Az elsőfokú bíróság megállapította: a vádlott 2012 áprilisában Hajdúnánáson egy parkban sétáltatta a kutyáját, ahol a sértett és két barátja is ott volt. A 13 éves fiatalok felfigyeltek a kutyára („jaj, de aranyos”) és közben szóba elegyedtek a vádlottal is. Egyikük nevében cigarettát kértek az ismeretlen férfitől, aki azt válaszolta, hogy a lakásában tud nekik adni. Így indult el a kislány és a vádlott a férfi otthonába, ahol “Pista bácsi” szexuális célozgatásokat tett a sértettnek, a kislány azonban visszautasította. Ugyanígy reagált arra is, amikor a férfi megfogta a mellét, K. István azonban erőszakkal az ágyra ültette, letolta a nadrágját és a kislány kezét a nemi szervéhez húzta. A lány ekkor újra közölte, hogy távozik. A férfi nem tartotta vissza, sőt mondta neki, hogy igyekezzen, mert a felesége a boltból lassan megérkezhet.

A kislány az eset után azonnal beszámolt barátainak a történtekről, másnap pedig édesapjával feljelentést tettek a rendőrségen.

A tanácsvezető bíró a védőbeszédre hivatkozva elmondta: a szexuális bűncselekmények jó része felderítetlen marad, a sértettek szégyenérzetük miatt sokszor egy életen át titkolják a történteket, így nem csoda, hogy a kislány csak az eset másnapján számolt be a szüleinek. Az ilyen jellegű bűncselekmények másik jellegzetessége, hogy általában a vádlott tagadása és a sértett állítása áll egymással szemben, ezért a közvetett tanúk és a szakértők véleménye rendkívül fontos. A hajdúnánási bűncselekmény tanúi elmesélték, hogy a kislány reszketve, feldúlt lelkiállapotban jött ki a vádlott házából és a szakértők is megerősítették, hogy a gyermeket komoly trauma érte, azóta is terápiára szorul. Így a vádlott tagadásával szemben egyértelműen a sértett vallomását fogadta el a bíróság.

Rozsnyai Balázs bíró indoklásában kiemelte azt is, ha a bűncselekmény az új Btk. életbelépése után történt volna, a vádlott 5-10 évig terjedő szabadságvesztést kaphatott volna. Miután azonban a régi Btk. enyhébb szankciókat - 2-8 évig terjedő szabadságvesztés - tartalmaz, azt kellett alkalmazni.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhébb minősítés megállapításáért (zaklatás), harmadsorban enyhítésért fellebbezett.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments