artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Jelentős értékre felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények.

2014. február 24. hétfő 08.30

Debreceni Törvényszék, Széchenyi u. 9. I/126.

1. tárgyalás

Vádlottak: A. Csaba I.r. M. Dávid Gábor II.r. M. Csaba III.r. H. Péter IV.r. R. Csaba V.r.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a 84 éves és a 80 éves sértettek egész életükben takarékos életmódot folytattak, kerülték a szükségtelen költekezést. A Hajdú-Bihar megyében élő házaspár jelentős megtakarítással rendelkezett.

Pénzük egy részét otthonukban, kisebb-nagyobb összegekben lakásuk különböző helyein elrejtve tartották.

Az idős házaspár 2009-ben a válság hatására úgy döntött, bankszámlájukon gyűjtött pénzüket is kiveszik és otthon dugják el. Több millió forintot tettek egy elsősegélynyújtó dobozba, amelyet egy használaton kívüli tűzhelyben helyeztek el.

A vádirat szerint az alkalmi munkából, szegényes körülmények között élő vádlottak közül M. Dávid egy ismerősétől tudta meg, hogy a sértettek nagy összeget tartanak otthon. Információját megosztotta unokatestvérével, A. Csabával és elhatározták, hogy megszerzik a pénzt. Társul hívták a többieket.

Az öt vádlott 2009 október 14-én az éjszakai-hajnali órákban érkezett meg autóval az idős emberek házához. A III.r. vádlott kint maradt a közelben kocsiban, hogy rendőrjárőr megjelenése esetén értesítse társait. A négy férfi bemászott az idősek kertjébe, a IV. és az V.r. vádlottak az udvaron maradtak, hogy figyelőszolgálatot tartva biztosítsák a terepet.

Az I. és a II.r. vádlott készültek arra, hogy leküzdjék a sértettek ellenállását, ezért volt náluk egy-egy 50-60 cm hosszúságú, 3-4- cm átmérőjű vascső, illetve egy-egy 16-18 cm pengehosszúságú tőr. Kezükre kesztyűt, arcukra fekete színű símaszkot húztak, betörték az üvegezett előtér ablakát, a házba bejutva berúgták az előtér és a konyha közötti ajtót, majd berontottak a sértettek szobájába. Az idős lakók azonnal felriadtak, a 84 éves férj felkelt, de 80 éves feleségének már nem volt erre módja. A két vádlott nem kapcsolt villanyt, zseblámpával világítottak, és rögtön a tárgyra térve pénzt követeltek. Miután az idős férfi értetlenkedett, A. Csaba úgy pofon ütötte, hogy a sértett az ágy mellé zuhant. M. Dávid közben kirángatta az idős asszonyt az ágyból, majd a támadók karjuknál és ruhájuknál megragadva a konyhai ágyra ültették őket. A betolakodók először azt akarták felmérni, hogy a házaspár rájuk ismert-e, miután meggyőződtek arról, hogy nem, újra követelték a pénzt. A két férfi a sértettek feje fölött lóbálta a vascsöveket, tőrt szegeztek a sértettek nyakához és közölték, ha nem hajlandóak elárulni, hol tartják a pénzt, úgy “még 5 percig fognak élni” - áll a vádiratban. A fenyegetés hatására a házaspár először egy kisebb összeget (60.000 - 100.000 Ft) tartalmazó rejtekhelyet fedett fel. A. Csaba továbbra is vasrúddal fenyegette az időseket, M. Dávid pedig kutatásba kezdett és összesen 2.860.000 forintot talált. Ezzel az összeggel azonban nem elégedtek meg a rablók és az időseket fenyegetve további pénzt követeltek.

Az ügyészség megfogalmazása szerint “az élet elleni közvetlen fenyegetés hatására” az idős asszony elárulta, hogy egy régi tűzhelyben tartanak még pénzt. A. Csaba kiment leellenőrizni, M. Dávid pedig vascsővel kocogtatva az idősek fejét, továbbra is sakkban tartotta az öregeket. Az elsőrendű vádlott rátalált az elrejtett pénzre, de mielőtt a férfiak távoztak volna, még harisnyákkal összekötözték az öregek kezét-lábát, hogy ne tudjanak mozogni és segítséget kérni.

A támadók beugrottak a kint várakozó autóba és elhajtottak.

Az idős párnak azonban sikerült kiszabadítania magát és a szomszédtól kért segítséget.

A rablók felosztották egymás között a 9 millió 860 ezer forintot, a zsákmányból az ismeretlen tippadó is részesült. A vádlottak röviddel a bűncselekmény elkövetése után korábbi anyagi helyzetüket meghazudtoló módon, jelentős költekezésbe kezdtek - áll a vádiratban.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments