artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Emberölés bűntette ügyében ítélethirdetés várható 2014. május 20-án, kedden 13 órakor a Debreceni Törvényszéken.

Vádlott: Fk. B. Péter

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott és a sértett 3-4 éve ismerték egymást, viszonyuk nem volt túl jó. A sértett és Fk. B. Péter 2012 nyarán ismerkedtek meg egy lánnyal, akihez a vádlott szeretett volna közelebb kerülni.

A lány egyikükkel sem fűzte szorosabbra a kapcsolatot, a két fiúval csak néhányszor beszélgetett, a sértettel jórészt egy internetes közösségi oldalon kommunikált. Mindkét fiatalember igyekezett közelebb kerülni a lányhoz, üzeneteket váltottak vele, illetve egymásnak is üzengettek a lánnyal kapcsolatban. 2012. október 29-én a lány egy új fényképet tett ki az adatlapjára, amelyhez a sértett a „nyam-nyam” megjegyzést írta. Fk. B. Péter másnap kérte ezt a lányon, hogy: miért engedi meg, hogy „ilyen kutyák” írjanak a képe alá, sőt ő is megjegyzést fűzött a képhez: „Mit képzeltek csöves kutyák, ő az enyém lesz?”. Később szerelmet is vallott, majd rövid idő múlva törölte a szövegeket. Az elektronikus üzenetváltásba a sértett is bekapcsolódott, közölte a lánnyal, hogy megveri a vádlottat, amennyiben nem hagyja abba az üzengetést. Fk. B. Péter pedig másoknak azt írta: „kicsontozza” a sértettet, elvágja a torkát, ha nem hagyja békén a barátnőjét.

Ilyen előzmények után 2012. október 31-én a két fiú a közösségi oldalon továbbra is több durva hangvételű, erőszakra utaló, verekedésre buzdító üzenetet küldött egymásnak. A vádirat szerint fk. B. Péter tartott a sértettől, mivel verekedős, „öklözős” ember hírében állott, a sértett pedig a vádlottról úgy tudta, hogy tettlegesség esetén kést szokott használni. Megállapodtak abban, hogy nézeteltérésüket erőszakkal intézik el, megbeszélt időben és helyen meg fognak verekedni a lányért. A lány tudott a konfliktusról, de igyekezett abból kimaradni. A vádlott 2012. október 30-án délután otthon volt, a nap folyamán 3 db kedélyjavító gyógyszert vett be. Úgy tudta, hogy 16 órakor kell egy raktárnál megverekednie a sértettel, aki azonban 14 óra tájban barátjával megjelent a háznál, s bekiabálva, fütyülve hívta ki az utcára. Eközben nyaka előtt elhúzott kézmozdulattal mutatta, hogy elvágja a torkát. Fk. B. Péter tartott attól, hogy alulmarad, ezért magához vett egy pillangókést, úgy ment ki. Szinte nyomban összeverekedtek, a sértett a vádlottra támadt, többször megütötte a fejét, beletérdelt a mellkasába. Fk. B. Péter visszaütött, majd elővette zsebéből a pillangókést, s megszúrta a sértettet a has, mellkas környékén és a hátán.

A sértett a szúrásokat érzékelve és vérző sérüléseit látva a további támadással felhagyott, s futva próbált menekülni. A vádlott üldözőbe vette, 200-250 méter után érte utol, a kés élét a sértett nyakára tette, és azt kiabálta, hogy „ha még egyszer ezt csinálod, megöllek”. A sértettet ekkor összeesett a járdán. Fk. B. Péter otthagyta, hazaindult, útközben a sértett barátjának odaszólt, hogy hívja ki a mentőket, mert a sértett rosszul van, fekszik, vérzik. A fiatalember hívta a mentőket, az általuk kapott utasítások szerint mellkaskompressziót alkalmazott, azonban a sértett már halott volt, mire a mentők kiérkeztek. Miután a vádlott hazaért, a kést feldobta a padlásra, vonattal Szolnokra utazott, majd nem sokkal később visszatért és jelentkezett a rendőrségen.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments