artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Helybenhagyta másodfokon az elsőrendű vádlottra kiszabott 6 év 10 hónap börtönbüntetést a Debreceni Törvényszék, a másodrendű vádlott börtönbüntetését pedig egy évvel, 2 év 10 hónapra enyhítette a hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás miatt indított büntetőügyben.

Az elsőfokú döntés 2013. február 21-én született a Debreceni Járásbíróságon. Az ügyészség súlyosítás, a vádlottak enyhítés illetve más minősítés miatt nyújtottak be fellebbezést. A védők szerint ugyanis nem zsarolásról, hanem csalásról van szó.

A Debreceni Törvényszék dr. Kovács Péter vezette tanácsa szerint H. Zoltán esetében egyik indítvány sem volt helytálló, a férfi büntetését így helybenhagyta. A másodfokú bíróság a másodrendű vádlott, H. Magdolna esetében nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a sértettnek okozott kár rá eső részének – 535.000 Ft - több mint felét megtérítette. Emellett a nyilvános ülésen maga a sértett is úgy fogalmazott, hogy megbocsát a vádlottnak és kéri a bíróságot, hogy enyhébb büntetést szabjon ki. A testület mindezt mérlegelve végül 2 év 10 hónapra csökkentette H. Magdolna börtönbüntetését, amelynek felét az elsőfokú ítélettel megegyezően le kell töltenie, másik felének végrehajtását pedig 3 év próbaidőre felfüggeszti a bíróság.

A Debreceni Törvényszék szerint a Debreceni Járásbíróság tényállása megalapozott volt. Az elsőfokú bíróság februári indoklásában kiemelte, hogy a vádlottak nagy precizitással, tökéletesen játszották el a hivatalos szerepet, betartották a hivatalos formalitást, és kihasználták a sértett rendőri intézkedéstől, szankciótól való félelmét. A sértett a fenyegetés és a színjáték hatására ment bele az ékszerek átadásába. Az eset még 2011. novemberében történt, Debrecenben.

Az elsőrendű vádlott egyébként jelenleg is börtönben van, a másodrendű vádlott viszont azt kérte, hogy 3 hónappal elhalaszthassa bevonulását, a halasztást a bíróság megadta.

Az ügy részletei:

Hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntette

A vádirat szerint H.Zoltán 2011 őszén az interneten figyelt fel egy hírre, amely arról tudósított, hogy magukat rendőrnek kiadó személyek hivatalos eljárást színlelve ékszereket vittek el egy sértettől. Elhatározta, hogy ezzel a módszerrel ő is megpróbálkozik.

Az elsőrendű vádlott elmondta ötletét a másodrendűnek és meg is állapodtak abban, hogy kivitelezik. A sértettet egy ismerőse „hozta házhoz”, korábban beszélt neki arról, hogy az élettársa nagyobb értékű arany ékszerrel rendelkezik.

Az ügyészség szerint H.Zoltán az interneten keresztül szerezte be az akció kellékeit: rendelt egy valódihoz hasonló „Rendőrség-Police” feliratú igazolványtartót jelvénnyel, illetve szerkesztett egy hamis lefoglalási jegyzőkönyv mintát.

2011. novemberében este 8 óra körül jelentek meg a sértett lakásánál. Dörömböltek és a nő kérdésére közölték, hogy a rendőrségtől jöttek, mire a nő ajtót nyitott nekik. A vádhatóság megállapításai szerint az I.r. vádlott megmutatta a neten beszerzett igazolványát és közölte a sértettel, hogy egy uzsorabűncselekmény bűntettének gyanúja miatt házkutatást tartanak. A nő abban a hiszemben, hogy hivatalos eljárásról van szó, beengedte a két vádlottat. A sértett két ismerősével volt a lakásban, a II.r. vádlott mindhármójuk okmányait elkérte és úgy tett, mintha telefonon leellenőrizné az adataikat. Közben az I.r. vádlott meglátta az arany ékszereket és közölte a nővel, hogy a lakásban és a sértetten lévő ékszereket lefoglalja. A nő megkérdezte, hogy tényleg szükség van-e erre, mire az elsőrendű vádlott azzal vágott vissza, hogy ha nem adja át az ékszereket önként, bezáratja 72 órára. Átadta. A lakásból elsőként a II.r. vádlott ment ki, mondván, hogy értesíti a rendőr kollégákat, a II.r. „jegyzőkönyvezte” az ékszereket, majd ő is távozott. A több mint 1 millió Ft értékű ékszereket másnap egy másik városban 440.000 Ft-ért eladták és elfelezték a pénzt.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments