artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

3 év szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Törvényszék T. Miklóst, akit különösen nagy értékű jövedéki termékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett jövedéki orgazdaság bűntettében talált bűnösnek.

A bíróság emellett T. Miklóst 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetve 1 millió forint pénzmellékbüntetésre is kötelezte. Amennyiben ez utóbbit nem fizeti meg, börtönbüntetésre kell átváltani, amely napi 5.000 forintjával újabb 6 és fél hónap börtönt jelentene.

A bíróság a vádirathoz képest pontosította a bűncselekményben érintett jövedéki termékek (magyar adójegy nélküli cigaretta, fogyasztási dohány, ásványi olaj és oldószerkeverék) elkövetési értékét, amely az ítélet szerint 176 és fél millió forint.

A bírósági eljárás során a vádlott feltáró beismerő vallomást tett. Ezen belül mondta el azt is, hogy a 2008. júliusi VPOP ellenőrzés során megtalált 108 millió forint értékű cigarettát egy ismeretlen ukrán férfi megbízása alapján tárolta. T. Miklós állítását nem lehetett megcáfolni, az érintett csarnok kulcsához ugyanis egy kollégáját leszámítva csak ő férhetett hozzá, így a cég többi dolgozójának tudomása nélkül megállapodhatott az említett ukrán partnerrel és tárolhatta ott a később lefoglalt cigarettát. A telephelyen lévő kamionokban, tehergépkocsikban megtalált szintén zárjegy nélküli cigarettákat érintően T. Miklós azt nyilatkozta, hogy ezek a lefoglalt csempészautókból kerültek elő és ő adott utasítást a dolgozóknak, hogy gyűjtsék össze.

Az ásványi olajat és az oldószerkeveréket illetően az eljárás során felmerült, hogy már 2007-ben is tankoltak ilyen üzemanyagot, erre azonban a bíróság nem talált bizonyítékot, mindössze azt tudta megállapítani, hogy 2008. június-júliusban tankoltak ilyet egyrészről a cég kamionjaiba, másrészről a cég telephelyén lévő benzinkútról.

Az ítélet érdekessége, hogy erre nem a 2013. július 1-én életbe lépett új Btk. vonatkozik, hiszen az elkövetés idején még a régi Btk. volt érvényben, amely kedvezőbb büntetési tételeket ír elő az érintett bűncselekményre és a jogszabály szerint ilyen esetekben az enyhébb büntetési tételeket kell figyelembe venni. Az új Btk. egyébként a hasonló volumenű bűncselekmény elkövetőjét már 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja.

A Debreceni Törvényszék ítélete jogerős, a döntést az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.

Az ügy részletei:

A vádirat szerint T.Miklós egy 1994-ben és egy 1998-ban létrehozott cégben volt érdekelt. A bűncselekmény elkövetésekor az A.T. Kft. Ügyvezetője a vádlott felesége volt. A két társaság bel- és külföldi szállítmányozással foglalkozott, 200 darabos járműparkot üzemeltetett, így országos szinten is jelentős cégnek minősült. Három telephellyel is rendelkeztek: Debrecenben, Szigetszentmiklóson és Budapesten.

Az A.T. Kft. egy másik cég alvállalkozójaként debreceni telephelyén a vámhatóság által lefoglalt termékek és gépjárművek őrzését és tárolását is végezte. Emellett a vámhatósággal megállapodást kötöttek arról, hogy a cég közreműködik a jövedéki termékek – ásványolaj, dohányáru – megsemmisítésében is. A vádlott és felesége ügyvezetőként önálló aláírási joggal rendelkezett, de munkamegosztásuk alapján a vádlott intézte az üzemanyag beszerzéseket  ő tartotta a kapcsolatot a vámhivatalokkal és koordinálta a megsemmisítéseket. 2008 elejére csődhelyzet alakult ki, ami miatt 2008 júliusától elrendelték az A.T. Kft. felszámolását.

A Debreceni Fővámhivatal Mobil Ellenőrző Csoportja egy állampolgári bejelentés alapján jelent meg 2008. július közepén az A.T. Kft. debreceni telephelyén. Elsőként a telephelyen egy román rendszámú járműszerelvényt ellenőriztek, majd egy föld feletti tartály mellett a legális üzemanyag kút földalatti tartályát is átvizsgálták, amelyekben összességében több tízezer liter oldószerkeverék, ásványolaj termék volt. A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség megállapításai szerint a telephelyen lévő kamionmosó épületét is megnézték, ahol egy dróttal lezárt lemezszekrényben egy működőképes kútoszlopot találtak, tömlővel, töltőpisztollyal, ill. egy udvarra vezető tömlővel. A vádhatóság megállapította, hogy a vádlott utasítására az illegális kútból tankoltak hónapok óta az alkalmazottak, a tankolásról pedig nyilvántartást vezettek. Mintát vettek a cég járműveinek üzemanyagtartályaiból, amelyekben hasonló oldószerkeveréket találtak. Ez az üzemanyag gázolajnak minősül ugyan, de a magyar szabványnak nem felel meg. A járművekben, tartályokban, fémhordókban csak Debrecenben összesen mintegy 50 ezer liter oldószerkeveréket találtak, hozzávetőleg 17 millió forint értékben.

A heteken át tartó ellenőrzés során a MECS járőrök alaposan átkutatták a debreceni telephely valamennyi épületét. Az egyik vámáruraktárban a lefoglalt számítástechnikai, ruházati termékek között 19 raklapon 381 mesterkartonban 190 ezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak, melyek értéke meghaladta a 108 millió forintot. T.Miklós azt állította, hogy egy ismeretlen ukrán személy kérte meg arra, hogy 500 ezer forintért tárolja a dohányárut egy ideig. Átvizsgálták a három telephelyen lévő járműveket is és azokból is előkerült még ukrán zárjegyes, ill. magyar adójegy nélküli cigaretta, valamint fogyasztási dohány, több százezer forint értékben. A vádlottnak a vámhatóság által lefoglalt dohánytermékeket teljes egészében meg kellett volna semmisítenie.

Az ügyészség összegzése szerint az elkövetési érték 178 millió forint.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments