artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék dr. Virágh Pál vezette tanácsa a mai napon kihirdetett első fokú ítéletében fk. J. András I.r. vádlottat bűnösnek találta emberölés bűntett kísérletében, valamint csoportosan, társtettesként, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében.

A bíróság a vádlott egy korábban elkövetett bűncselekmény miatt kiszabott 1 év 4 hónap próbára bocsátást is megszüntette.

A bíróság az I.r. vádlottat halmazati büntetésül 6 év fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Hét vádlottat csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, egy vádlottat bűnsegédi minőségben talált bűnösnek a bíróság.

Kettejük esetében a felfegyverkezve elkövetést, mint minősítő körülményt is megállapította a bíróság.

Hármójukra 1 év 2 hónap – 1 év 4 hónap fiatalkorúak fogházbüntetését, négy vádlottra pedig 1 év 10 hónap – 2 év börtönt szabott ki a bíróság, melyek végrehajtását valamennyiük esetében 3 – 5 év próbaidőre felfüggesztette.

A IV. r. fiatalkorú vádlottat a csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

A bíróság az I.r vádlott vonatkozásában megállapította, hogy a terhére rótt cselekményt az emberi élet kioltására alkalmas eszközzel – fejsze – követte el.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként fogadta el az I.r vádlott megbánó magatartását, illetve a rendőri intézkedés második mozzanatának szakszerűtlenségét.

Az I.r. vádlott az ítéletet tudomásul vette. A további nyolc vádlottból hárman szintén tudomásul vették az ítéletet. A többiek nem jelentek meg a határozathirdetésen, számukra az ítélet kézhezvételétől számított 8 napon belül van helye jogorvoslat előterjesztésének.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész valamennyi vádlott vonatkozásában három nap gondolkodási időt kért.

Az ügy részletei:

Hivatalos személy ellen hivatalos eljárás alatt elkövetett emberölés bűntettének kísérlete

A vádirat szerint 2011. augusztus 22-én a vádlott és családja születésnapot tartott bagaméri házukban. Többen – köztük a fiatalkorú J. András is alkoholt fogyasztott. Az udvarra kirakták a hangfalakat és hangos zenét hallgattak, ami miatt 20 óra 45 körül a HBm Rendőr-főkapitányság Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltségének egyenruhás járőrei – hárman - figyelmeztetni akarták őket. Igazoltatták volna a családfőt, de ő a családtagok segítségét kérte, akik ásót, fejszét ragadva fenyegető jelleggel a járőrök felé indultak. A járőrök elhagyták a helyszínt. Bő fél óra múlva erősítéssel tértek vissza, a Vámospércsi rendőrőrs, a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltség, ill. a Létavértesi Határrendészeti Kirendeltség összesen 7 egyenruhás járőrével. A vámospércsi P.Tamás r.zászlós felszólította a családfőt, J.Andrást, hogy igazolja magát, de az megtagadta. Közben a családtagok folyamatosan szidalmazták a rendőröket, akik közölték a családfővel, hogy elő fogják állítani. A férfi azonban a rendőri intézkedésnek ellenszegült, az élettárs és a család gyermekkorú tagjai testükkel megpróbálták megakadályozni az intézkedést, dulakodás alakult ki. Fk. J.Izabella megpróbálta a tokból kihúzni P.Tamás szolgálati fegyverét, de a sértett eltolta magától. Ekkor a vádlott felkapott az udvarról egy 96 cm hosszú nyelű fejszét és rátámadt az édesapja ellen intézkedő r.zászlósra. A fejszét két kézzel feje fölé emelve, lendületből a sértett felé csapott, az ütést a sértett megpróbálta hárítani. A fejszével azonban 3 cm hosszan így is sebet ejtett a járőr lapockájánál, a fejsze még az izmokat is átvágta. Ha a rendőr reflexből nem védekezik, a fejszeütés a fejét éri, ami akár az életébe is kerülhetett volna, vagy életveszélyes sérülést okozhatott volna. P.Tamás az ütéstől megrogyott és hátrált 2-3 métert. Ekkor a vádlott a fejszét a rendőr mellkasa felé hajította, a sértett elugrott, így a veszélyes szerszám 1 méterrel elé esett. A fejszés támadás közben egyébként a többi családtag sem „tétlenkedett”, székeket és egyéb használati tárgyakat dobáltak a rendőrök irányába. Emiatt a járőrök gázspray-t vettek elő, azokat használva visszavonultak a rendőrautókhoz és fedezékből további erősítést hívtak. A család mindeközben különböző szerszámokkal felfegyverkezve bement a házba és elbarikádozta magát. 20 perc múlva megérkeztek a Készenléti Rendőrség beosztottjai, akik felszólítás után, gázspray-k előzetes használatával egyenként kihozták a házban lévőket, ill. kikísérték az önként távozókat.

Az ügyet időközben egy másik büntetőeljárással egyesítették. A cselekmény elkövetésekor ugyanis Fk. J.András családtagjai is a családfő "védelmére" keltek, vagyis megpróbálták megakadályozni az igazoltatást, egyikük ásót ragadott, a vádlott húga az egyik járőr pisztolyát is próbálta megszerezni, a többiek pedig üveget tördeltek. A család tagjait végül a Készenléti Rendőrség közreműködésével sikerült megfékezni. A vád: intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments