artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Ítéletet hozott ma a Debreceni Járásbíróság az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértése bűntettének kísérlete miatt indított

A bíróság bűnösnek találta a II., a III. és a IV.r. vádlottakat az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértése bűntettének kísérletében, amelyet a II. és III. r. vádlott bűnsegédként, a IV.r. vádlott felbujtóként követett el. A II.r. vádlott ezért megrovást kapott, a III.r. vádlottnak 87.500 forint, a IV.r. vádlottnak 100.000 forint pénzbüntetést kell fizetnie. Amennyiben ezt elmulasztják, 350, ill. 400 napot fogházban kell tölteniük. A bíróság az ügy elsőrendű vádlottját büntethetőséget kizáró ok (tévedés) miatt, az V.r. vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette a vád alól. 

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró indoklásában kiemelte: valóban nem történt olyan mértékű ároktisztítás és profilozás, mint ami a dokumentációban szerepel. A vádiratban leírt ominózus találkozót azonban a bírósági eljárás során nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, és a szóbeli megállapodásnak sem volt sehol nyoma. A városfejlesztési iroda által delegált szakember figyelmetlensége kétségtelen, ő azonban nem szerepelt vádlottként az ügyben, így nem lehet elmarasztalni. A jegyző (I.r.) jóhiszeműen írta alá a III. és a IV.r. vádlott, tehát a műszaki ellenőr és a kivitelező által összeállított dokumentációt, és hasonló okok miatt az V.r. vádlottnak sem volt oka kételkedni. A másik három vádlottnak azonban egyértelműen tudnia kellett az elmaradt ároktisztítási, profilozási munkálatokról, ezt saját vallomásaik is alátámasztják. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész mellett a II, a III. és a IV.r. vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért. Az I. és az V.r. vádlott ill. védője viszont tudomásul vette az ítéletet.

Debreceni Törvényszék

You have no rights to post comments