artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2023. március 1-jén kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a vádlottat, aki 2021 decemberében rátámadt egy nőre Hajdú-Bihar vármegyében. Az erőszakos bűncselekmény során a nő gyermeke is megsérült.

Az elsőfokú bíróság a férfit szexuális erőszak bűntettében, súlyos tesi sértés bűntett kísérletében, védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntettében, garázdaság bűntettében és magánlaksértés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 5 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte és 6 évre eltiltott a közügyek gyakorlásától. A bíróság ezen felül elrendelte egy korábbi, a Berettyóújfalui Járásbíróság büntetővégzésében jogerősen kiszabott 6 hónapos börtönbüntetés utólagos végrehajtását is. ( A fotó illusztráció!)

Az eljárás során összességében közel 2,9 millió forint bűnügyi költség merült fel, amit a vádlott köteles az államnak megfizetni.

Az ítélet szerint a sértett 2021. december 3-án 19 óra 30 perc körül a családi házának fürdőszobájában tartózkodott, a 4 éves kislánya pedig a gyerekszobában. A nő ekkor egy ajtócsapódást hallott, ezért elindult megnézni, hogy mi történt. Amikor a szobaajtót kinyitotta, maga előtt meglátott egy idegen fiatalembert, akit a településükön csak látásból ismert. A sértett többször felelősségre vonta az akkor 23 éves férfit, hogy mit keres a házban, de választ nem kapott. A nő félelmében kinyitotta az első bejárati ajtót és felszólította a vádlottat, hogy távozzon az ingatlanból. Az ittas állapotban és kábítószer hatása alatt lévő férfi ennek nem tett eleget, hanem lassú léptekkel elindult a nő irányába. A sértettben ez olyan szintű félelmet keltett, hogy a kislányát a földről felemelte és a hátsó ajtón keresztül kiszaladt a házból az utcára. A nő gyermekével menekült, nem fordult hátra, tudta, hogy a férfi követő őt. Az egyik kereszteződésben lévő parkolónál a vádlott végül utolérte a sértettet, akinek a két vállát megfogta és próbálta a nőt hátra húzni. A nő igyekezett ellenállni, de közben elesett és hiába tudott ismét felállni, a vádlott próbálta őt újra visszahúzni, így újra elesett. A támadás során a nő és a gyermeke is megsérültek.  Amikor a megrémült nő a gyermekéért nyúlt, a vádlott a sértettet jobb kezével hátulról átkarolta, majd belenyúlt a nadrágjába és megfogta a nemi szervét, míg a bal kezével befogta a nő száját. A hangos segélykiáltásokra egy közelben tartózkodó férfi lett figyelmes, aki gyorsan odaszaladt a nőhöz segíteni. A vádlott ezt észlelve felállt és elmenekült a helyszínről.

Az eset során, mind a nőnek, mind a gyermekének sérülései keletkeztek. A nő esetében a támadás során akár súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülés is kialakulhatott volna, míg a kislány könnyű sérülést szenvedett.

Dr. Kiss László bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe a vádlott önhibából eredő ittas és bódult állapotát, továbbá a tényállásból is kitűnő kitartó szándékot, valamint a gátlástalan elkövetési módot. A bíróság figyelemmel volt arra is, hogy a férfi büntetett előéletű, felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt állt, valamint a garázdaság és a testi sértés elleni cselekmények rendkívüli mértékben elszaporodtak. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy a vádlott valamennyi bűncselekmény elkövetését elismerte és megbánó magatartást tanúsított.  

A bíróság döntését mind az ügyész, mind a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerős.

You have no rights to post comments