artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 21

2022. március 1. napjával a fellebbezési fórum változik, a törvényszéki közigazgatási perekhez és egyéb közigazgatási bírósági eljárásokhoz kapcsolódó fellebbezések elbírálására a Fővárosi Ítélőtábla kap hatáskört.

Változatlan az, hogy a közigazgatási perekben nyolc törvényszék (Fővárosi Törvényszék, Budapest Környéki Törvényszék, Debreceni Törvényszék, Győri Törvényszék, Miskolci Törvényszék, Pécsi Törvényszék, Szegedi Törvényszék és a Veszprémi Törvényszék) jár el.

A Fővárosi Ítélőtábla a közigazgatási perekben a törvényszék által hozott fellebbezhető végzések és az ítéletek tekintetében fellebbviteli bíróságként jár el 2022. március 1-től.

Az eljáró fórum kérdését azt dönti el, hogy a fellebbezést (jogorvoslati kérelmet) 2022. február 28. napjáig vagy azt követő napon terjesztik elő: ha a fellebbezést 2022. február 28. napjáig benyújtják az elsőfokon eljáró törvényszékre, akkor még a Kúria, ha 2022. március 1. napján vagy azt követően nyújtják be, akkor a Fővárosi Ítélőtábla jár el.

A hatásköri változás a folyamatos ügyvitelben szünetelést nem eredményez, a törvényszékek – a törvényi előfeltételek teljesülése esetén – a fellebbezést a megfelelő fellebbviteli fórumhoz terjesztik fel elbírálásra.

A hatásköri változást a bíróságok a törvény átmeneti rendelkezéseinek betartásával kezelik, a folyamatban lévő ügyekben a hatásköri változással érintett ügyekben a fellebbezéssel támadható határozatok jogorvoslati kioktatásában külön tájékoztatást adva.

A 2022. március 1. napjával a közigazgatási perekhez és egyéb közigazgatási bírósági eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslati fórumrendszerrel kapcsolatos hatályosított tájékoztató anyagok az alábbi linkeken érhetők el: 

https://birosag.hu/birosagi-iranytu#section-638 

https://birosag.hu/birosagokrol/birosagi-szervezet/birosagi-szervezetrendszer

https://birosag.hu/kozigazgatasi-eljaras

https://birosag.hu/polgari-eljaras/gyakran-ismetelt-kerdesek/2018-januar-1-tol-indult-ugyek/gyik/fellebbezes-es-egyeb-perorvoslatok

https://birosag.hu/polgari-eljaras/gyakran-ismetelt-kerdesek/2018-januar-1-tol-indult-ugyek/gyik/pert-szeretnek-inditani

You have no rights to post comments