artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. január 31. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Nyírségi burgonyagombóc leves

Brokkolis sajtkrémmel töltött jércemell baconbe göngyölve, jázmin rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Meggyes-mákos krémmel töltött palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2021. november 8-án tartott előkészítő ülést annak a négy vádlottnak az ügyében, akik kártyázás közben döntötték el, hogy jó pénzért migránsokat fognak Nyugat-Európába csempészni.

Az ügyészség a vádiratban jelezte, hogy a vádemelést megelőzően – az új Be. szabályai alapján – egyezségeket kötött a terheltekkel a bűnösség beismeréséről, továbbá kérte a bíróságot, hogy ezeket az előkészítő ülésen hagyja jóvá.

Tekintettel arra, hogy a terheltek az egyezségben rögzített tényállásnak megfelelően beismerő vallomást tettek, ezért a Berettyóújfalui Járásbíróság – az ügyészség indítványára – jóváhagyta az egyezséget és annak tartalmával egyezően a három román és a magyar állampolgárt üzletszerűen, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek és őket 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlottak legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon helyezhetők feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint az első, a harmad- és a negyedrendű vádlottak Nagyváradon laktak és régebb óta ismerték egymást. Közös szenvedélyük a póker volt, ami gyakran összehozta őket. A játékkal összefüggésben ismerkedtek meg a másodrendű vádlottal, aki magyar állampolgár. A kártyajáték miatt összejáró férfiak között 2017 őszén gyakori beszédtéma volt a Nagyvárad környékén abban az időben komoly méreteket öltő embercsempészés. A négy vádlott mindenhol csak azt hallotta, hogy milyen sok pénzt lehet vele keresni és kicsi a lebukás veszélye. 2017 októberében a vádlottak egy nagyváradi kávézóban találkoztak egy ismeretlen, feltehetően arab férfival, aki pénzt ajánlott nekik annak fejében, ha okmányokkal nem rendelkező migránsokat szállítanának Németországba.

A négy férfi ezzel az ismeretlen arab férfival volt folyamatosan kapcsolatban, tőle kapták meg a részletes instrukciókat, mint például azt, hogy a migránsokat mikor és hol kell felvenni, hogyan tudják őket átcsempészni a magyar-román határon és azt is, hogy Németországon belül hová kell őket szállítani. A pénzt mindig a szállításokat követően kapták meg a megbízótól ugyanabban a nagyváradi kávézóban.

Az első szállításra 2017. október 6-án került sor, majd ezt 2017. november 28-ig még további 10 transzport követett. Az utolsó, 2017. november 30-ára ütemezett szállítás során a vádlottak mindent úgy csináltak, mint korábban. Négy gépjárművet használtak, elől ment a felvezető, a negyedrendű vádlott 12, míg a másodrendű 7, magukat iraki állampolgárnak valló migránst szállított, az úticéljuk a németországi Passau volt. A négy férfi eggyel nem számolt, a 42-es számú főút Püspökladány felé vezető oldalán a rendőrök megállították és intézkedés alá vonták őket, amely során a vádlottakat és az általuk szállított 19 migránst előállították.

A négy vádlott 2017. október 6. és november 28. közötti időszakban alkalmanként legalább 8, legfeljebb 12 fő, a schengeni övezetben való tartózkodáshoz szükséges okmányokkal nem rendelkező harmadik országbéli állampolgárnak nyújtottak segítséget a román-magyar, magyar-szlovák, szlovák-osztrák és az osztrák német határ jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik fellebbeztek a feltételes szabadságra bocsátás tekintetében. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.  

You have no rights to post comments