artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

LizArt Design hajas

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2021. június 22. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tárkonyos csirkeragu leves

Óvári sertésszelet párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Sült csirke rizzsel

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

veradas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

koboreb

babakötvény 300x250

prophibanner

 ilonatavasz2020

Új rovatot indítunk útjára, melynek célja megkeresni a választ az olvasóink által felvetett közérdekű kérdésekre .

 
 
Sorozatunk első része a az utóbbi hónapokban történt fakivágások okait igyekszik feltárni.
 
Mészáros Lajos, a kommunális csoport ügyintézője elmondta, a fás szárú növények védelmét kormányrendelet írja elő, így a közterületen lévő fák kivágását is csak az illetékes jegyző engedélyezheti.
 
S hogy hol, s legfőképpen miért vágtak ki fákat városunkban? Az engedéllyel történő kivágásokat minden esetben lakossági érdek (balesetveszély elhárítása) vagy önkormányzati beruházás indokolta.
 
„A Dózsa György út 3-5. szám alatt lévő társasház előtt hat szilvafát vágtak ki, a munkálatokat és a társasház előtti díszburkolat - amelyet növényekkel telepítenek be – kialakítását a takarékszövetkezet rendelte meg és finanszírozta. Mivel a kivágott fák nem közterületen, hanem a társasház tulajdonában lévő ingatlanon voltak, ezért a kivágáshoz nem kellett engedélyt kérni, a döntés a társasház hatáskörébe tartozott. A körforgalomnál szintén (a gyermekváros melletti területen) vágtak ki fákat, ez a terület nem védett és magántulajdonban van, ezért sajnos a tulajdonos a jegyző engedélye nélkül is kivágathatta a fákat. A József Attila utcai kerékpárút építése során a kerékpárút melletti kiöregedett fákat ki kellett vágni, mivel azok egyrészt beleestek a kerékpárút nyomvonalába, másrészt kiöregedtek, balesetveszélyesekké váltak. Az Eötvös-Madách utcák kereszteződésénél kialakított csatlakozás megépítése során is több nagy, idős fát ki kellett vágni, mivel ezek szintén érintették az új nyomvonalat. A Bajcsy-Zsilinszky utca 14. szám előtti nagy szilvafa balesetveszélyessé vált, így az erdészeti szakvélemény után ki kellett vágnunk. A Tardy úti és az Orbán Balázs téri rekonstrukciós munkák miatt sajnos sok fát és növényt ki kellett vágnunk, a pótlások a közlekedési célú területek elkészülte után megtörténnek. Folyamatban van az Árpád utcán található nyárfák kivágása - amit a szemközti lakótelep lakói kértek, mivel a fák virágzáskor jó ideig megkeserítik életüket; sokan allergiások, egyesek asztmásak, de esztétikailag sem szép látvány az, amikor mindent beborítanak a fák pihéi, s ezek még a zárt lakóterekbe is lerakódnak. Pótlási kötelezettség lett előírva a kivitelező részére a József Attila utcai kerékpárút, a Madách-Eötvös utcák új csatlakozásának kiépítése miatt kivágott fák esetében is, ennek a kötelezettségnek 2012 őszéig kell eleget tenni. Az elmúlt néhány évben a beruházásokon, a közterületi fakivágásokból adódó pótlásokon túl fa- és növénytelepítést végeztünk a Kossuth, a Dózsa és a Kádár utcák kerékpárútjai mellett, a Bocskai utcán, a kórház sürgősségi bejárata melletti területen, valamint a Millennium utcán is.”
 

 
Emlékezhetünk, idén városunk strandját gyönyörűen felújították, a sikeres kivitelezéshez elkerülhetetlen volt néhány fa kivágása. Mészáros Lajos hozzátette, a kivágásokat és a telepítéseket a tervezők pontos utasításai alapján végezték; a kivágáshoz az önkormányzat fatelepítési kötelezettség előírásával járult hozzá.
 
Sajnos élnek köztünk olyan emberek is, akik a szépet és a jót nem becsülik. „ Már második alkalommal tették tönkre vandálok a Kossuth utcai kerékpárút melletti fásítást, s hasonló sorsra jutott a Kálvin téri, valamint a Szent István téri fák egy része is.”
 
Köszönjük Mészáros Lajosnak a gyors és részletes tájékoztatást, olvasóink kérdéseit pedig továbbra is várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.