artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az elmúlt héten facebook oldalunkon közzétettünk néhány fotót arról, hogy a Berettyó parton újabb fakitermelési munkálatok zajlanak. Ezzel kapcsolatban megkerestük Fekete Györgyöt, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének erdészeti igazgatóját, aki az alábbiakat nyilatkozta szerkesztőségünknek.

 

Erdőterv szerinti fakitermelési munkát végzett a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete Berettyóújfaluban, a 47-es számú főút mellett, a vasúti átjáró és a Berettyó folyó közötti szakaszon. Egy 0,84 hektáros, 25 éves nemes nyáras, valamint egy 1,98 hektáros, 85 éves kocsányos tölgyes állományokat termelték le az erdészek.

A területek nem védettek, és nem részei a Natura 2000-es hálózatnak sem. Az erdészet a munkálatokat természetesen egyeztette az illetékes hatósággal és Berettyóújfalu önkormányzatával egyaránt, a fakitermelés érvényes engedélyek birtokában zajlott. A faanyag értékesítése és elszállítása előreláthatóan a jövő héten fejeződik be.

 

 

 

 

 

 

 

A Debreceni Erdészet továbbra is tűzifa-vásárlási lehetőséget biztosít a lakosság részére a helyszínen. Kocsányos tölgyet 15 ezer forint+Áfa, nemes nyarat 7 ezer forint+Áfa köbméterenkénti áron lehet vásárolni. Ezzel kapcsolatosan a fakitermelést irányító Nagy Zoltán kerületvezető erdész ad bővebb felvilágosítást. Az esetleges gallyigényt is vele kell egyeztetni a 30-415-1788-as telefonszámon.

A munkavégzés áprilisban a szükséges lőszermentesítéssel folytatódik. Korábban ugyanis második világháborús robbanószerkezetet találtak a szomszédos erdőrészletben, és nem lehet tudni, hogy a földben vannak-e hasonlók. A terület felújítása ősszel mesterségesen, csemeték elültetésével történik,őshonos kocsányos tölggyel és magyar kőrissel.

Debrecen, 2015. március 16.

Üdvözlettel:

Fekete György
erdészeti igazgató
NYÍRERDŐ Zrt.
Debreceni Erdészet

Arra a kérdésünkre, hogy a 2012-es fakitermelés (lásd ) visszapótlása eddig miért nem történt meg, Fekete György erdészeti igazgató telefonon elmondta, a korábban tervezett fatelepítések is a terület lőszermentesítése miatt késnek, de ősszel itt is elvégzik a szükséges felújítási munkálatokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments