artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

LizArt Design hajas

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2021. május 18. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Vegyes gyümölcsleves

Corn flakes csirkemellhasábburgonyával, saláta

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Rántott csirke rizzsel

Heti "B" menü:

Paradicsomleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ


termalligetbanner

Telefon: +36 30 963 3740

Napi menü:

Gyümölcsleves

Brassói aprópecsenye főtt burgonyával

HETI MENÜ

veradas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

koboreb

prophibanner

 ilonatavasz2020

Több internetes oldalon jelentek meg cikkek, miszerint egy adott térség, megye egészségügyi struktúrájának átalakítása, a kórházi kapacitások újraosztása révén tavasztól komoly létszámleépítésekre és kórházbezárásokra lehet számítani országszerte. Megkerestük Dr. Muraközi Zoltánt, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház főigazgatóját, hogy tájékoztassa olvasóinkat, van-e alapja ezeknek a híreszteléseknek, hogyan érinti ez a struktúraváltás a Gróf Tisza István kórházat, annak dolgozóit és betegeit.

Dr. Muraközi Zoltán kérdésünkre elmondta, ő is olvasta a hírt, amely több ponton félreértelmezhető, és magyarázatra szorul. Egyrészt az újságcikkben említett problémák főleg a fővárosban jelentkeznek, ahol valóban nagyon sok a kórház, és vannak olyan nagy kórházak, amelyek csak hétfőn felvételesek, a hét többi napján pedig este nem fogadnak több beteget. A jelenlegi rendszer hibáit mutatja az is, hogy például egy utca páros oldalán lakók a szomszéd kórházban kapnak ellátást, míg a másik oldalon élők már akár a három kerülettel távolabb lévő intézményhez tartoznak. Ezek valóban komoly problémák, amiket meg kell szüntetni, racionálissá kell tenni.

„azokat az osztályokat, szakmákat megtartva, amelyeket a jogszabály megenged, a kórházunk lényegében változatlan struktúrával működik tovább”

Főigazgató úr kiemelte, nálunk vidéken - speciálisan Hajdú-Bihar megyében - lényegesen más a helyzet. A megyében három ellátó van, kettő Debrecenben, egy pedig Berettyóújfaluban. A két város közötti távolság 40 km, így itt a párhuzamosságok esetünkben nem értelmezhetők. Másrészt a berettyóújfalui kórház hamarosan egy kettős autópálya kereszteződésének a közvetlen közelében fog elhelyezkedni, tehát a traumatológia, sebészeti szakmáknak mindenképpen meg kell maradni, valamint városi kórház lévén, a kötelező - úgynevezett „A” - szakmáknak is: belgyógyászat, sebészet, traumatológia, ideggyógyászat, szülészet-nőgyógyászat, intenzív osztály, sürgősségi osztály. A pszichiátria és a fül-orr-gégészet pedig olyan „B”-nek nevezett szakma, ami városi szinten is megtartható. Összefoglalva tehát: azokat az osztályokat, szakmákat megtartva, amelyeket a jogszabály megenged, a kórházunk lényegében változatlan struktúrával működik tovább – tudtuk meg a főigazgatótól.

„Berettyóújfaluban az elkövetkezendő időszakban nem számolnak orvos, nővér, illetve egészségügyi dolgozó leépítéssel”

Másik terület, amit az újságcikk említ, a nagyobb számú létszámleépítés. Erre reagálva Dr. Muraközi Zoltán elmondta, hogy a Gróf Tisza István Kórházban már 2006-ban megtették ezt a kellemetlen lépést, ugyanis 930 főről 790 főre csökkentették a kórházi létszámot. Ez nem tömeges elbocsátásokkal zajlott, hanem a nyugdíjba menő dolgozókat nem pótolták vissza, így egy viszonylag rövid időszak alatt ez a létszám erre a szintre csökkent. A jelenlegi létszám már nem csökkenthető úgy, hogy ez a struktúra működőképes maradjon. Berettyóújfaluban az elkövetkezendő időszakban nem számolnak orvos, nővér, illetve egészségügyi dolgozó leépítéssel.

Főigazgató úr végül összefoglalta, mit is takar ez az egészségügyi átalakítás, amely ekkora port kavart az internetes sajtóban. A kormányzat szeretné elérni azt, hogy az egészségügy úgy alakuljon át – most kivételesen alulról építkezve -, hogy a rá szánt pénzből a kórházak adósság nélkül tudjanak működni. Ehhez a regionális szervezést megyei szervezésre fogják váltani és azokat a pénzeszközöket, amelyeket az egészségügyre szánnak, lakosságarányosan fogják leosztani a megyéknek, a megyéken belül pedig szintén lakosságarányosan osztják szét az egészségügyi ellátóknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház az elkövetkezendő időszakban hasonló nagyságú finanszírozási pénzből kell hogy gazdálkodjon mint eddig, de a körülményeket figyelembe véve talán még egy kicsivel többet is kaphat”

 Az újfalui kórház is a hozzá tartozó több mint 70 ezer ember után fogja kapni a pénzt, egy feladatalapú finanszírozás keretén belül. Ettől kezdve az ágyszám és a lehetséges bevétel el fog válni egymástól. Meg van szabva egy megyei minimum ágy, amit mindenképpen meg kell tartani, az e fölötti ágyszámot illetően a kórházak saját maguk rendelkezhetnek, és az ezzel kapcsolatos esetleges többletköltségeket is a kórháznak kell előteremtenie. A számítások alapján a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház az elkövetkezendő időszakban hasonló nagyságú finanszírozási pénzből kell hogy gazdálkodjon mint eddig, de a körülményeket figyelembe véve talán még egy kicsivel többet is kaphat – mondta el főigazgató úr.

A háttérszolgáltatásokkal kapcsolatban elmondható, az idei évben azt tervezik, hogy a GYEMSZI utódjaként létrejött Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) átveszi ezeket. Ide tartozik a mosoda, konyha, takarítás, őrzés-védelem és a műszaki karbantartás. Ennek a pontos részleteiről jelenleg még nincs információ, de Dr. Muraközi Zoltán úgy gondolja, az itt dolgozók lehet, hogy átkerülnek állami alkalmazásba - tehát megszűnnek közalkalmazottaknak lenni és alkalmazottakká válnak - de ugyanúgy foglalkoztatva lesznek, ugyanis ezeket a feladatokat továbbra is el kell látni.