artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

LizArt Design hajas

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2021. június 22. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tárkonyos csirkeragu leves

Óvári sertésszelet párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Sült csirke rizzsel

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

veradas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

koboreb

babakötvény 300x250

prophibanner

 ilonatavasz2020

„Megkérdeztük” rovatunkban aktuális, sokakat érintő és a közvéleményt élénken foglalkoztató kérdésekben keressük meg az illetékeseket – ezúttal a hóeltakarításról olvashatnak, mivel ezen a télen kaptunk ebből a kinek örömet, kinek inkább bosszúságot okozó csapadékból bőven.

 

Demény Zsolt, a Berettyóújfalu Város Polgármesteri Hivatal műszaki irodájának főelőadója kérésünkre elmondta, 20 fő idénymunkást alkalmaztak a legkritikusabb, február 3-tól február 7-ig terjedő időszakra a város járdáinak, kerékpárútjainak megtisztítására. A közutak járhatóvá tételével a Herpály Team Kft-t, a fizetőparkolók hómentesítésével a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft-t bízták meg.
 
Vass Sándor ágazatvezető arról tájékoztatott, a Herpály Team Kft.  4 géppel, felkészülten várta a havazást. Február 3-án éjjel ügyeletet tartottak, figyelték a leesett hó mennyiségét, így szombat hajnalban szervezetten tudtak munkához látni. Hangsúlyozta, a hó eltakarítását mindig meghatározott fontossági sorrendben végzik, mely szerint első a belváros és a kórházhoz vezető út, ezt követi a lakótelep és környéke, majd a többi aszfaltos út.  Ez a munka jelen esetben két teljes napot vett igénybe (24 órában), így a kertségekbe csak hétfőn reggel tudtak kimenni. Kedden a József Attila utca szélesítésével és a parkolók megtisztításával folytatták a munkát.
 
Krisztik Csaba, a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától azt az információt kaptuk, hogy a rendkívüli hóhelyzetre való tekintettel 2012. február 6./hétfő/ 8.00 órától 2012.február 8. /szerda/ 17.00 óráig a város területén lévő kijelölt fizető parkolókat átmenetileg díjmentessé tették, mivel a hirtelen lehullott nagymennyiségű hó gondot okozott ezek rendbetételében. A hó eltakarítását a kórháznál kezdték, majd a Milleniumi út, a piac és környéke, valamint a Bessenyei lakótelep és környéke következett; végül szerdán a Fényes háznál folytatták a munkát. A legkritikusabb az Oláh Zsigmond utca és környéke volt, ahonnan a nagy mennyiségre és a hely szűkére való tekintettel a havat el is kellett szállítatni. A hóeltakarítási munkálatokat  2 munkagép és kézierő igénybevételével végezték, de mindemellett a Herpály-Team Kft. segítségét is kérni kellett a munka mielőbbi befejezéséhez, amit ezúton is köszönnek. Az eddigi hóeltakarítási munkálatok közel 400 ezer forintba kerültek.
 
Végezetül változtatás nélkül közöljük azt a részletes tájékoztatást, amelyet Horváth Józseftől, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának  vezérigazgatói titkárságvezetőjétől  kaptunk .
 
„A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának I4.sz.Berettyóújfalui Üzemmérnöksége az alábbi útszakaszokat, utcákat kezeli Berettyóújfalu területén:
 
42.sz. elsőrendű főút (Földesi út, Keresztesi sor)
47.sz. másodrendű főút (Honvéd utca, Kossuth utca, Dózsa Gy. utca, Osváth
P. utca)
4213.j.összekötő út (bakonszegi út)
4812.j.összekötő út (Péterszegi utca)
42112.j. bekötőút (Földesi út a Keresztesi sor és a Kossuth utca között)
42312.j. állomáshoz vezető út (Vasútállomás utca)
 
A berettyóújfalui üzemmérnökség összesen 388 km úthálózatot kezel. Ebből 112 km őrjáratos, 273 km rajonos és 3 km úgynevezett fehér út. Az őrjáratos utak állapotát rendszeresen ellenőrizzük, a védekezés az út teljes hosszán, rendszeresen, éjjel-nappal, vegyi és/vagy érdesítőanyaggal történik a síkosságtól függően. A hó eltakarítása során ezek az utak elsőbbséget élveznek. A rajonos utak állapotát az útellenőrökön kívül a kritikus időszakban kirendelt elhárító gépkocsi vezetője ellenőrzi, a védekezés csupán az útszakasz veszélyes részeire (ívek, emelkedők, hóátfúvás, veszélyes szakaszok) terjed ki. A hóeltakarítás során ezek az utak az őrjáratos utak megtisztítása után következnek. A fehér utakon síkosság elleni védekezés nincs, a hóeltakarítás, a személygépkocsival történő járhatóság biztosítása az őrjáratos és a rajonos utak megtisztítása után végezhető.
 
Az üzemmérnökség a téli tisztántartást és síkosság mentesítést 6 saját és egy bérelt járművel végzi. Szükség esetén hóeltakarításra további bérelhető munkagépek is rendelkezésükre állnak. Ezekre a járművekre és munkagépekre folyamatos munkarendben, 12 órás váltással tudunk járművezetőt, gépkezelőt biztosítani.”
 
A magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy sokszor nem értjük a havazás okozta hisztériát. A hó csapadék, s azt is tudjuk, télen (ha egyre ritkábban is) számolnunk kell vele – az időjárás előrejelzésnek köszönhetően ezzel előre lehet kalkulálni. Igaz, mostanában a szokásosnál is hidegebb volt, az átlagnál több hó esett; ám ez nem ok a kétségbeesésre, nem ok arra, hogy megálljon az élet. Mindnyájunknak alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez, és belátással kell lennünk; a hóeltakarítást végző emberek is emberek, nem tudják varázsütésre "elpárologtatni" a havat. Erejükhöz, eszközkészleteikhez mérten, becsülettel végzik a munkájukat, tiszteljük őket!