artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2022. május 22. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Olvasóink már több alkalommal kérték, járjunk utána, miért van ilyen rossz állapotban a felnőtt háziorvosi rendelő és várható-e a közeljövőben az épület felújítása. Ennek kapcsán megkerestük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, milyen információkkal tud szolgálni a lakosság számára. Dr. Kertész Balázs háziorvost is megkérdeztük, hogy maguk az orvosok terveznek-e az épület felújításával kapcsolatban konkrét lépéseket.

A körzeti rendelő épülete az eddigi, városunkban megvalósult beruházások, fejlesztések során nem került felújításra. Várható-e, hogy a közeljövőben ez az épület is sorra kerül a további város rehabilitáció során? Konkrét elképzelések, tervek is vannak már ezzel kapcsolatban? Milyen módon valósulhat ez meg?

Természetesen mi is tapasztaljuk, hogy milyen rossz állapotban vannak a körzeti orvosi rendelőink. Bizonyára emlékeznek a kedves olvasók, hogy még 2008-ban az Önkormányzat értékesítette a Nadányi Zoltán Művelődési Központ melletti területet, ahol Egészségház épült volna, melyben helyet kapott volna mind a gyermek, mind a felnőtt háziorvosi rendelő. Ez a – magánerős – beruházás meghiúsult, ugyanis a beruházó 2012 elején visszalépett a megvalósítástól. Innen kellett új megoldásokat keresni.

2012-ben sikerült egy pályázatot benyújtani az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program " Egészségügyi alapellátás fejlesztése Berettyóújfalu városban" címmel, mely az Orbán Balázs téri gyermekorvosi rendelő felújítását jelenti. A pályázat nem igényel önerőt, a megpályázott összeg mintegy 60 millió forint.

Aki ismeri a rendelőinket megerősítheti, hogy a gyermekorvosi rendelő a rosszabb állapotú, így egyértelműen erre esett a választás. Reményeink szerint megnyerjük a pályázatot és még ebben az évben – a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – hozzá tudunk kezdeni a felújításhoz.

A háziorvosokkal történt ez irányú egyeztetés? Milyen mértékben és formában vállalnának szerepet a rendelő felújításában? Egy partneri együttműködés során közösen beadott pályázat, illetve a szükséges önerő megosztása elképzelhető lenne?

Természetesen mind a tervezés során, mind a pályázat beadásakor egyeztettünk az érintett háziorvosokkal. A felnőtt háziorvosi rendelő felújítására ebben a pályázati ablakban már nem volt lehetőség másik pályázat beadására, így kénytelenek vagyunk várni egy újabb lehetőségre.

Felmerült az is, hogy vállalkozói felajánlásból, a háziorvosok támogatásával és az Önkormányzat közreműködésével felújítjuk a rendelőt, de az átalakítás költségének nagy része még mindig hiányzik. Reméljük hamarosan új pályázati lehetőség nyílik és ha nyerünk hamarosan a felnőtt rendelő orvosai is méltó körülmények között fogadhatják városunk polgárait.

 

Mivel az orvosi rendelő külső és belső állaga egyaránt elég rossz állapotban van, így fontos és elkerülhetetlen feladat lenne az épület teljes felújítása, valamint ezzel összhangban a funkcionális átalakítás - kezdte a beszélgetést Dr. Kertész Balázs háziorvos.

A körzeti orvosok közös elképzelése szerint a felújítást oly módon kellene megvalósítani, hogy az öt háziorvos és asszisztenseik legalább napi 8 órában tudják használni a rendelő helyiségeket. Így lehetőség nyílna további – eddig idő és hely hiányában csak a kórházban végzett – vizsgálatok, kezelések helyszínen történő elvégzésére is (pl. vérvétel, kisebb labor vizsgálatok, EKG, orvosi lézeres kezelések, stb.). Ezzel a betegekkel való kapcsolattartást is rugalmasabban ütemezhető és hatékonyabb lenne. – tudtuk meg Dr. Úrtól.

Több évvel ezelőtt – még a város korábbi vezetése idején – már készültek látványtervek a rendelő felújításáról, amihez a háziorvosok anyagilag is hozzájárultak, de forráshiány miatt ez meghiúsult. Kertész Balázs elmondta, hogy a felújítással kapcsolatban a háziorvosok szeretnének indítani egy civil kezdeményezést a helyi vállalkozók, az önkormányzat, illetve a lakosság segítségét kérve, akár egy alapítvány létrehozásával. Ennek konkrét megvalósítási formáját – mivel szakmailag ebben nem kompetensek – a város vezetésével és az elképzelést támogatókkal együttműködve kell megbeszélni, megvalósítani. Kertész Balázs a többi háziorvos reményét is kifejezte, bíznak abban, hogy kezdeményezésük nyitott fülekre talál és hamarosan elkezdődhet – az anyagi és tárgyi feltételek megteremtése után – a felnőtt háziorvosi rendelő rehabilitációja.

You have no rights to post comments