artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

LizArt Design hajas

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2021. június 24. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Májgombócleves

Dubarry csirkemell bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (500 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Káposztaleves

Cigánypecsenye tört burgonyával

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

veradas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

koboreb

babakötvény 300x250

prophibanner

 ilonatavasz2020

Fotó: Perecsenyi Róbert

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. 
 
A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.
A dohányzási tilalom betartását a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek kistérségi intézetei ellenőrzik, annak megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szabnak ki. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén.
Mivel azt tapasztaltuk, városunkban elég nagy a tanácstalanság az érintettek körében, megkerestük Dr. Pásti Gabriella kistérségi tisztifőorvost, segítsen tisztán látni az ügyben.
 
A helyi vendéglátóegységek üzemeltetőiben a leginkább megfogalmazódott kérdés: lesz-e előzetes figyelmeztetés, vagy azonnal, már az első szabálysértésnél bírságolnak?
 
Most még csak  figyelmeztetünk, áprilistól fogunk bírságolni.
 
Mennyire kell szigorúan venni azt a bizonyos 5 métert? Vonatkozik-e a tilalom például az egység nyitott teraszára, ha az belül van az 5 méteren?
 
A jelenlegi törvényi előírás alapján a terasz az egység része, így vonatkozik rá a dohányzási tilalom.
 
Ha az üzembentartó felszólítása ellenére a vendég megsérti a szabályt, de a hatóság előtt tagadja azt, hogyan döntik el ki a vétkes?
 
Reméljük, ilyen szituációval nem fogunk találkozni, mert mi nem vagyunk „nyomozó hatóság”. Az adott helyzetben fogjuk a döntést meghozni, lehet, hogy szükségünk lesz pl. tanukra.
 
Súlyosabb büntetésre számíthatnak-e a visszaesők?
 
Nem. 
 
Tudjuk, sajnos nagyon sok középiskolás dohányzik. Ha az iskola területén belül sérti meg a szabályt a diák, kit bírságolnak: az iskolát vagy a szülőt?
 
Az iskolát csak abban az esetben bírságoljuk, ha a tv. előírásait nem tartatja be. Pl. Az iskola igazgatója észrevette, hogy a diák dohányzik az iskola területén, de nem tesz ellene semmit.(Ilyen esetben az igazgató kezdeményezhet fegyelmi eljárás lefolytatását a 14 évet betöltött tanulóval szemben). Az igazgató a tv. előírása értelmében un. rendelkezésre jogosult.
 
Mennyiben jelent ez többletmunkát a kistérségi intézet apparátusának, igényel-e plusz munkaerő-igénybevételt?
 
Mindenképpen többlet feladat, ahhoz, hogy mindenhova eljussunk nem vagyunk elegen. Egy ellenőrzési ütemtervet készítettünk, ennek alapján igyekszünk mindenféle intézménybe eljutni. 
 
Tud-e ajánlani hivatalos online hírforrást, ahol részletes információt kaphatnak az érdeklődők?
 
a linken a jogszabály magyarázata olvasható közérthető formában!