artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Minden tűzoltónak megvan a saját története, hogy hogyan választotta hivatását. Vannak, akik régi családi mintát visznek tovább, vagy baráti társasággal közösen szerelnek fel és vannak, akik már gyermekkorban egy férfias, ugyanakkor segítő szakma iránt érdeklődnek. Hajdú-Bihar megyében szolgál egy tűzoltó, akinek nem hétköznapi módon vezetett az útja a laktanya felé.

Gulyás Csaba címzetes tűzoltó zászlós kamaszként alig várta, hogy megszerezze a teherautó jogosítványát. Kamionosnak képzelte el magát, azonban az élet egy sokkal különlegesebb állással és élettel kínálta meg. Egész hamar rátalált a nagy szerelem, majd sorban jöttek a gyerekek. Csabában egyre erősödött az érzés, hogy nem tudja az átlagos apák szerepét vállalni. Nem tudta azt elképzelni, hogy nincs ott a közös ebédeknél, a déli altatásnál, hanem csak beesik a vacsora időre és jobb esetben játék után megnyeri magának az esti mesét. Sokkal többre vágyott.

Ezzel egy időben feleségében is kavarogtak a gondolatok. Egy öt és egy három éves kisgyermekük mellett nehezen tudta volna vállalni a gyermekotthonban végzett, korábban három műszakos gondozónői munkáját. Csaba felszerelt tűzoltónak így kamaszkori álmát nem kellett feladnia, hiszen gépjárműfecskendőt vezethet valamint különleges szerkezelőnek képezte magát tovább. A tűzoltói élettel járó 24/48 órás munkarend a tökéletes megoldás lett a szépen gyarapodó családnak. Közös döntést hoztak: nevelőszülők lettek. A két gyerekből hirtelen négy lett. Saját gyermekeik is könnyen beleszoktak az új helyzetbe.

Gulyás Csaba 2

Olyan újszülöttek nevelgetését vállalják, akiket valamilyen okból kifolyólag szülei nem tudnak hazavinni a kórházból vagy sajnos nem is akarnak. A sok kis árva a Gulyás családnál otthonra lel életük meghatározó egy-másfél évében. Az anyai ölelést Gyöngyitől, míg az apai gondoskodást Csabától kapják meg a kicsik. Hatvanegy gyereket engedtek már el útjukra, akiket vagy örökbefogadtak, vagy sikeresen hazatértek vérszerinti szüleikhez. Ilyenkor kicsit mindenkinek megszakad a szíve, de tudják, hogy ez a feladatuk. Tizenhárom éve azonban az akkor egy éves Rékát nem tudták elengedni, így ők örökbefogadó szülők is lettek. Rékával lett teljes a Gulyás család.

Az évek gyorsan elteltek, nagyfiúk is tűzoltó lett, egy laktanyában szolgál édesapjával, de más csoportban így szerencsére a kicsik gondozásában ő is nagy segítségére van édesanyjának. Lányuk is a családi példát követte fejlesztőpedagógusként kisgyermekekkel foglalkozik és férjével, aki szintén tűzoltó hamarosan ők is családot alapítanak.

Jelenleg három kicsi teszi különlegessé az ő életüket, akik minden nap egy-egy új lépéssel, szóval várják haza tűzoltó pótapukájukat.

Írta: Papp-Kunkli Nóra tű. hadnagy

Fotó:

Gulyás Csaba c. tű. zászlós archív

You have no rights to post comments