artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az évszakkal együtt megváltozó időjárási viszonyok egy teljesen másfajta vezetési stílust kívánnak. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság összegyűjtött néhány hasznos vezetési tanácsot, hogy biztonságosan autózzon ilyen körülmények között is.

  1. Az esőtől csúszóssá vált utakon elengedhetetlenül fontos, hogy járműve gumijai, a fékek, a fűtő- és párátlanító berendezések a kitűnő állapotban legyenek! Amikor a nappali hőmérséklet nem éri el a plusz 7 fokot, kerüljenek fel a téli gumik!
  2. Legyen látható! Kapcsolja be a tompított világítást akkor is, ha úgy érzi, hogy jól lát. Ennek elsődleges célja, hogy Önt lássák jól mások. Például az eső verte bukósisakban közlekedő motorosok, a rosszabbul látó gyalogosok vagy azok az autósok, akiknek bepárásodott a szélvédője. Ilyenkor a biciklisekre is fokozottan ügyelni kell.
  3. Lásson jól! Tisztítsa meg alaposan a szélvédőt kívül és belül is. A maszatos, zsíros üvegen megtörő napfény vagy egy szembe jövő jármű lámpájának fénye annyira elvakíthatja, hogy szinte semmit sem lát. Párátlanítsa alaposan az autó üvegeit!
  4. Ebben az időszakban alacsonyabban jár a Nap. Ha nappal szemben halad, legyen tudatában annak, hogy az Ön mögött haladó jármű vezetőjét is elvakítja, ezért reakcióideje megnőhet, ne fékezzen hirtelen. Ugyanezen okból tartson nagyobb követési távolságot. Ha a Napnak háttal halad, akkor a szembe jövő járművek vezetői látnak rosszabbul, amit szintén jó figyelembe venni, például előzések esetén.
  5. Ha kisebb köd van, használja a hátsó ködlámpákat (támpont: amikor a közvetlenül Ön előtt haladó jármű nehezen láthatóvá válik). Amint a látási viszonyok javulnak, kapcsolja ki. Az első ködlámpát csak sűrű ködben vegye igénybe.
  6. A nedves út megnöveli a fékutat, különösen, ha falevelek is vannak rajta, főként, ha csomókban. Válassza meg úgy a sebességet és a követési távolságot, hogy le tudjon fékezni a tisztán belátható útszakaszon.
  7. Kerülje a kátyúkat, mert a bennük összegyűlt víz miatt nem lehet felmérni a mélységüket. Autóutakon közlekedve pedig a bekötőutakról felhordott sár okozhat kellemetlen meglepetést.

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság
Berettyóújfalui Rendőrkapitányság
Hivatala

You have no rights to post comments