artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 1. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Elfogták a Debreceni Rendőrkapitányság Betörési Alosztályának nyomozói 2013. március 27-én azt a 24 éves férfit, aki az elmúlt egy hónapos időszakban – Debrecen egész területén – ún. besurranásos lopásokat követett el.

A férfi nem válogatott. Ahol a tulajdonosok a lakások, családi házak nyílászáróit nem megfelelően zárták be, oda bement, majd az ott található és könnyen mozdítható értékeket (készpénz, laptop, bankkártyák stb.) magával vitte. Az elfogott gyanúsított a kihallgatása során 13 bűncselekmény elkövetését ismerte el.

Volt olyan hely például, ahol az alvó tulajdonos mellől tulajdonította el az értékeket. A debrecen területén tevékenykedő besurranót a nyomozók őrizetbe vették és előterjesztést tesznek előzetes letartóztatása indítványozására.

B. Roland hajdúsámsoni lakos ellen nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besurranó tolvajok

A besurranásos lopásoknál különösen igaz az a mondás, hogy „alkalom szüli a tolvajt.”

Az elkövetők az esetek nagytöbbségében ugyanis nem szemelik ki előre a helyszínt, hanem akkor követik el a cselekményüket, amikor arra „kedvező alkalom” kínálkozik (számukra). Ilyen például, amikor valaki szellőztetésnél őrizetlenül hagyja a nyitott ablakot, ajtót.

Ehhez a módszerhez nincs szükség különösebben eszközre, „szaktudásra,” annál inkább magabiztosságot és lélekjelenlétet igényel, hiszen ha észreveszik őket, akkor általában mindig van valami „jó ürügy” a tarsolyukban, hogy miért vannak éppen ott, majd sietve távoznak.    

A cselekmény lényege az, hogy az ingatlanokba (lakás, iroda, stb.) gyorsan bejutva – és ott minél kevesebb ideig tartózkodva – a lehető legtöbb értéket magukhoz vegyék, majd azzal észrevétlenül távozzanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Számukra a legnagyobb veszélyt a lebukás szempontjából az jelenti tehát, hogy az ingatlanokban élők (dolgozók) ott tartózkodnak, nem úgy, mint az ún. betöréses lopásoknál, ahol azt használják ki az elkövetők, hogy senki más nincs az adott helyiségben, vagy annak közelében.

Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy ne hagyják őrizetlenül azokat a helyiségeket, ahol nyitott állapotban hagyták az ajtókat és ablakokat.

Különösen a nagyobb családi házakban indokolt a mozgás, vagy ajtónyitás érzékelővel kiegészített riasztóberendezéseket felszerelni (és használni!!). Az olyan védelmi rendszereknél, ahol az épület helyiségeit több zónára osztották, a nem használt helyiségek (zónák) védelmét érdemes éjszakára élesíteni.

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

You have no rights to post comments