artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Itt a kerékpáros szezon, a kedvező időjárás miatt egyre több biciklissel találkozhatunk Berettyóújfaluban is. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy kellő odafigyeléssel, a KRESZ szabályok alapvető ismeretével, és azok betartásával megelőzhetők a balesetek.

A berettyóújfalui rendőrök a balesetek elkerülése érdekében az alábbi hasznos tanácsokra hívják fel a kerékpárosok figyelmét:

Kerékpárral csak az vegyen részt a közúti forgalomban, aki a biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van. Egészségileg, mentálisan úgy érzi, hogy megfelelő figyelmet tud fordítani a közlekedés többi résztvevőjére.

Biciklivel közlekedni csak az erre kijelölt helyen, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor szabad a járdán, gyalogúton kerékpározni úgy, hogy ott a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja, nem veszélyeztetheti a kerékpáros.

Kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt gyalogosan – a gyalogosokra vonatkozó szabályok megtartásával – kell áttolni az úttesten. A gyalogos-átkelőhelyen a kerékpáron fenn ülve közlekedő biciklisnek nincs elsőbbsége.

Fontos a látni és látszani elv! Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva. Kötelező tartozék ezzel kapcsolatban az első-, hátsó világítás /ami lehet a kerékpároson vagy annak ruházatán is elhelyezve/ küllőprizma, hátul egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma. Ne feledjék! Az autósok a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre, ami közlekedési baleset bekövetkezéséhez vezethet. Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie. A mellény lakott területen belül is nagyban elősegíti az észlelhetőséget.

Megfelelő védőfelszerelés! A kerékpár legyen biztonságos, műszakilag kifogástalan állapotú. Ilyen járművel szabályosan közlekedő biciklist is érheti baleset, ilyenkor a megfelelő védőfelszerelés használata akár életet is menthet! A baleseteknél a kerékpáros feje nagy erővel a járműnek, vagy az úttestnek ütközhet. Ilyenkor a kerékpáros fejvédő hatásos védelmet nyújthat, hiszen védi viselője fejét, elnyeli a baleset, illetve az ütközés során keletkező energia jelentős részét.

Holttér! Egyik legfontosabb szabály még a holtterek elkerülése. Fontos, hogy közlekedésük során legyenek figyelemmel a környezetükben lévő járművek felépítményére, és a kialakult holtterekre. Ha a holttér kikerülésére nincs lehetőség, akkor különösen óvatosnak kell lenni, adott esetben még az elsőbbségről is célszerű lemondani.

Szemkontaktus! Ajánlott keresni a szemkontaktust az autósokkal, hiszen ha a kerékpáros látja a járművezető arcát, akkor a járművezető is láthatja őt.

…hogy mindenki hazaérjen!

Balesetmentes közlekedést kíván a

Berettyóújfalui Rendőrkapitányság!

You have no rights to post comments