artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Gróf Tisza István Kórház Szülészeti Osztálya hosszú évek óta hagyományosan alkalmazza a betegellátás során a családbarát elveket. Ezeknek az elveknek a bevezetése döntően szemléletbeli változtatást jelentett. Melyek is voltak ezek?

Kibővítetették és átalakították a szülésre felkészítő tanfolyamot, mely során az érdeklődők nemcsak a terhességről, a szülésről kapnak információt, hanem jogi és életviteli, diétás tanácsadásban is részesülhetnek, alkalmankénti terhestorna mellett.

Eddig is volt lehetőség együttszülésre, az apák a császármetszések során is jelen lehettek, műtétet követően elsőként ölelhették magukhoz az újszülöttet.  Szinte kivétel nélkül biztosították az „aranyórát” (szülést követő háborítatlan együttlét az újszülöttel) a vajúdók részére. A gyermekágyas időszakban igény szerint egyágyas családi kórtermekben kerültek elhelyezésre. Részleges 24 órás rooming in rendszer került bevezetésre. Hosszú évek óta elkötelezett támogatói az anyatejes táplálásnak. Lehetőségekhez képest csökkentették a kórházban töltött napok számát.

Gróf Tisza István Kórház 01

Ezt a munkát 2018-ban elnyert Családbarát cím is elismerte, melyet összesen néhány szülészeti osztály kapott csak meg az országban. Ezt a szemléletet részben kibővítve, részben továbbfejlesztve a kor követelményeinek megfelelő struktúra átalakítását hozhatják létre, annak az országos pályázatnak a segítségével, melyen az osztály 114 millió forintot nyert fejlesztésre.

A modern, alternatív szemléletű családbarát szülőszobai ellátás csak részben valósítható meg a régi kórházi struktúrákban. Az osztályon már korábban is kialakításra került az egyágyas ápolási rendszer, melyet az elnyert összegből jelentősen bővülhet, a kórtermeket teljesen átépítve a kor színvonalának megfelelő kiszolgáló egységekkel tudják ellátni, az újszülött ellátás területén megvalósíthatják a legoptimálisabb ellátást biztosító teljes rooming in rendszert. A szülőszobai felújítás során kialakításra kerül egy teljesen izolált, vízben szülésre is alkalmas alternatív szülőszobai egység, a többi egység korszerűsítése mellett. Terveikben szerepel a „papa pihenő” kialakítása is.

Az elnyert összeg felhasználásának közbeszerzési folyamata jelenleg is zajlik, az átalakítás természetesen az osztály folyamatos, biztonságos működésével egyidejűleg fog megtörténni, melyhez az átalakítás idején ápolt betegektől előre is megértést kérnek az osztály dolgozói.

Hozzászólások  
#1 Vargáné 2019-03-11 14:27
Hát nekem ehez a családbarát megnevezéshez lenne egy pár szavam. A férjem nem lehetett bent szülésnél,mert nem volt fogadott dokim se szülésznőm!!!! Szinte meg se nézhette a babákat egyik szülésemnél se (császár volt mind a kettő és a második iker babák. Komplikáció nélkül) Az arany óra pedig nem volt több 10 percnél sem. Egyedül a (fizetős) szobával voltam megelégedve.

You have no rights to post comments