artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A városban már többen találkozhattak olyan egyedi stílusú, szemet gyönyörködtető kerékpárokkal, amelyek egy berettyóújfalui fiatalember keze munkáját dicsérik. Ez adta az apropóját, hogy a Berettyószentmártonban lévő ETHNA kerékpár szaküzlet-és szerviz tulajdonosával, Bak Csabával munkájáról és terveiről beszélgessünk.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a kerékpárokkal és miként alakult ki az irántuk érzett „szerelem”? Milyen emlékeid kötődnek hozzá?

Derecskére jártam gimnáziumba és volt, amikor biciklivel mentem át az iskolába, de rendszeresen tekertünk horgászni is keresztapámmal és apuval. Van egy régi emlékem, amikor Bakonszegre mentünk kerékpárral csoportosan és hiába igyekeztem, lassúnak éreztem a tempómat. Igazából nem értettem, miért haladok olyan nehezen, pedig igyekeztem. Mostmár tudom, hogy nagyon sok múlik a kerekeken, csapágyakon, beállításokon. Egyébként ez a biciklim még mindig megvan és nagyon szeretem.

Mindig vágytam rá, hogy legyen egy igazán jó kerékpárom, amin mindig lehet tökéletesíteni, javítgatni, finomítani. Ugyanis nagyon érdekelt, hogyan lehetne még jobb, még megbízhatóbb kerékpárokat készíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikor és kitől tanultad a kerékpár szerelés rejtelmeit? Kik segítettek ebben a szakmában?

Kecskeméten, a főiskola mellett munkát kerestem, ott találkoztam Szép Miklóssal, akit elsőnek úgy ismertem meg, hogy én is hozzá jártam segítségért, alkatrészekért a kerékpáromhoz. Sosem fogom elfelejteni, amikor munkába álltam nála. Egy évig dolgoztam ott, rengetek dolgot tanultam és láttam tőle. Megtapasztaltam azt, hogy milyen eredménye van a pontos munkának. Rögtön a „mélyvízbe” kerültem, pár nap múlva fűztem is a 48 küllős BMX kerekeket. „Inkább legyél kicsit lassabb, de csináld meg jól, a gyorsaság jönni fog magától" –mondta a mesterem.

Honnan ered az ETHNA név? Hogyan jött az ötlet, hogy kerékpárüzletet nyiss?

A névválasztás nagyon érdekes. Elsőnek azért, mert mindig érdekelt a görög mitológia. A legenda szerint, minden mesterek mestere, az Etna gyomrába élt a küklopszokkal és a még mindig működő vulkán volt az ő birodalma. Héphaistoszt nem igazán szerették az istenek, mert nem fogadták el isteninek, de mégis ő szolgáltatta Zeusznak a villámjait. Az Ethna név, - h-nélkül -, az Etnára, a vulkánra utal, és ezzel a tiszteletemet szerettem volna kifejezni Héphaistosznak, és a legendáknak. A „h” betű azért került a névválasztásba, mert az Ethna női név, a múzsa iránti hódolatot fejezi ki. Mindig tisztelettel és szeretettel gondolok az Etnára és a kerékpárosok is tisztelettel adóznak a mai napig működő vulkán előtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokat köszönhetek szüleimnek; apu és anyu a legjobb példát mutatták nekem gyerekkoromban. Amikor kicsi voltam, arra emlékszem, hogyan fogott össze a család a pincénkben és kötötték a koszorúkat egész éjszaka. Ugyanazon a helyen, ahol nekem a műhelyem és az üzletem van, ott nyitották ők is régen a virágboltot. Apám nagyon sokszor azon törte a fejét és azon igyekezett, hogy a vállalkozás jól menjen. Anyám volt mellette a legkitartóbb ember, aki segített neki ezt véghezvinni. Szeretnék én is valami hasonló jót letenni az asztalra.

Előbb az Etnáról beszéltünk, lehet, hogy közel áll hozzád Olaszország is?

Az olaszok nagy kerékpárosok, legendába illő milyen alkatrészeket és verseny vázakat gyártottak és gyártanak ma is. Ott még mindig van kézzel készített egyénre szabott verseny váz. A két kedvenc márkám is olasz: a Bianchi kerékpárok és a Campagnolo alkatrészek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A motorozás nem áll olyan közel hozzád, mint a kerékpározás?

A kerékpárt jobban a részemnek érzem. A motor olyan nekem, mint egy eszköz, ha felülsz rá, hajtja a benzin és te csak használod. A kerékpár pedig, mintha a saját teljesítőképességedet nyújtaná meg. Igazából egy hozzám tartozó eszköz, ami a saját határaimat, képességeimet növeli meg.

Csabitól megtudtuk továbbá azt is, hogy a kerékpárokon és a kerékpározáson kívül a természet barátja is, szeret horgászni és tai chi-ra is jár. Sokoldalúságát és önzetlenségét mutatja, hogy 2013-ban ő készítette  városunknak a Szent István téren felállított adventi koszorút is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szász tanyán, a Berettyószentmárton napon már találkozhattunk veled, ott is megcsodálhattuk egyedi és különleges kerékpárjaidat. Hol találhatnak meg az érdeklődők?

Berettyószentmártonban, a Puskin utca 38/a. szám alatt van a szaküzletem, valamint a is megtalálható vagyok.

Az általad életre kelltet kerékpárok egyediek, kicsit belecsempészed a virágmotívumokat, a népi hagyományokat is.Milyen áron lehet hozzá jutni ezekhez a kerékpárokhoz?

Minden biciklim egyedi. A kerékpárok 35.000 forint körül indulnak, de körülbelül 45-50 ezer forintból már egy igazán jó biciklit is össze lehet rakni. Könnyű és minél megbízhatóbb kerékpárokat igyekszem készíteni. Nagyon fontosnak tartom az alkatrészek minőségét, például a küllőkét. Csakis rozsdamentes, saválló anyagú küllővel szerelek kereket azért, hogy a küllők örök életűek legyenek. Inkább engedek az árából, vagy megpróbálom máshol lefaragni a költségből, de rosszat nem akarok eladni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mik a jövőbeli terveid? Hogyan szeretnéd az üzleted jobban megismertetni a vásárlókkal, a kerékpározás szerelmeseivel?

Szeretnék létrehozni egy kerti fedett pihenőhelyet, ahol - a városunkban kerékpározóknak, vagy a városi lakosoknak - a kerékpározáshoz szükséges eszközöket - pumpa, javítókészlet, folt, stb. - szükség esetén ingyen használhatnák, vagy épp a túráról megpihenteket teával, forralt borral megkínálnák. Valamint egy kerékpáros futárszolgálat és egy webáruház kialakítása is a terveim között van.

További sok sikert és jó egészséget kívánunk a terveid megvalósításához!

Fotók: Bak Csaba és Nagy Sándor

You have no rights to post comments