artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Úgy gondoljuk, kevés ember van Berettyóújfaluban és a környező településeken, akinek ne csengene ismerősen Mezei József neve. Általában üzletemberként vagy sportemberként ismerik, így sokan meglepődtek azon, hogy idén áprilisban országgyűlési képviselő-jelöltként is megméretteti magát. A vele készült interjúnkból számos érdekes dolog kiderül, többek között azt is megtudhatják olvasóink, miért éppen Hamvas Béla idézetét választotta kampányszövegként.

- Miért döntött úgy, hogy politikai pályán is kipróbálja magát?

Elértem egy kort, az életem derekán túl vagyok. Ha az ember valamilyen szinten bizonyos dolgokat tesz, cselekszik, akkor általában megítélik, kritizálják. Ezért gondoltam úgy, hogy élek a most adódó lehetőséggel, amit az országgyűlési választás kínál, és megmérettetem magam, nézzük meg mit ér az ember, ha olyan, mint én. Bízom abban, hogy látszik az eddigi életemből mit tettem a közjóért, az emberekért, hogy olyan nyereséget nem termelő beruházásokat hajtottam végre Berettyóújfaluban és környékén, amely általában nem közvetlen célja egy vállalkozásnak. Évek óta sok ember bíztatott, hogy mérettessem meg magam, de ettől mindig elhatárolódtam, viszont most én is úgy érzem, hogy eljött az idő. Ennek eredményeképp látható válik majd, hogy mit ér az a viselkedés, gondolkodásmód, szemlélet, amit én és a családom képvisel. Abban hiszek, hogy a jelenlegi világot, amiben élünk fejleszteni kell és jobbá tenni, mégpedig a tetteink által. Magyarországon az MVFC sporttevékenysége, eredményei közismertek, így engem is sokan ismernek és elismernek.


Úgy gondolom, a csapatmunka, a sportolói hozzáállás, az alázat, a hit, az elszántság és a tenni akarás nem csak a sportban, hanem az élet minden területén sikert hozhat.


Mezei József 15Az emberek felől sugárzó elfogadás, szeretet és bizalom által úgy érzem, most jött el az idő, hogy jelöltessem magam képviselve értékrendemet. Napi szinten tapasztalom, hogy itt, Biharban is vannak olyan tehetségek, mint bárhol máshol a világban, és ha itt meg tudjuk teremteni a lehetőségeket, akkor közvetlen környezetünkből is értékes, szakképzett emberek kerülhetnek ki, illetve az elvándorlást is megállíthatjuk. A kormány jelenlegi intézkedései közül a minimálbér-emelést nagyon fontosnak tartom. Évtizedek óta azt hangoztatom, ezzel lehet a legtöbbet tenni, hogy a mindenkori áremelkedések ne érintsék jelentősen az embereket. Így mindenki kicsit jobban él, mint régen. A nyugati államok színvonalát nehéz elérni, de nem lehetetlen. Fontos feladat a megfelelő munkaerőképzésre fektetni a hangsúlyt. Ez országos szinten elengedhetetlen, de nekem a bihari térség a legfontosabb. Ezekért tenni kell, másképp nem működik.

Saját példámon bemutatva, én a középiskola elvégzését követően, 1979. augusztus 6-án az Elzett gyárban kezdtem el dolgozni villanyszerelőként, majd művezetőként. Akkor 2.150 Ft volt a fizetés, 1.400 ember dolgozott a gyárban. 15 évig volt ez az első munkahelyem. Ezt követően is villanyszereléssel foglalkoztam egyéni vállalkozóként, majd 2000-től céget alapítottam. Nem bérből és fizetésből éltem, hanem abból, amit megtermeltem és vállalkozóként elvégeztem. Az indulás nehéz volt, de a szüleim életük munkájával hozzásegítettek egy házhoz, amelyben azóta is élek. Az akkori 300 ezer forintos támogatást 30 éves kemény fizikai munkával tudták félretenni. A ház árának másik részét pedig hitelből, a munkámért kapott pénzből tudtam előteremteni. Megtehetném, hogy a bevételeimet nem forgatom vissza, hanem egy új lakóházra, vagy egyéb dologra fordítom, de én más értékrendet vallok magaménak.


Hiszem, hogy amit a szüleinktől kapunk, azt becsben kell tartanunk és féltve őriznünk, hiszen jelentősen meghatározza az életünket akkor is, ha már nem lesznek velünk.


Mezei József 05

A szeretet eredete

Szerencsés vagyok, mert az én édesanyám még köztünk él. Visszatérve a vállalkozóvá válásomra, minden munkát elvállaltam, és ezt az akaratot a megbízók is értékelték. Már akkor megtapasztaltam, hogy a szorgalom és az önzetlenség sokkal többet ér az anyagi javaknál. Egyszer egy hosszú nap végén hívott fel telefonon egy idős néni, hogy egy konnektort kellene kicserélni neki. Elmentem, megcsináltam, majd amikor kérdezte, hogy mivel tartozik, mondtam neki semmivel. Egyébként sem volt egy nagy összeg, de a 85 éves mamától nem lett volna szívem pénzt elfogadni. Másfél év múlva komoly munkára kért árajánlatot tőlem egy ismeretlen férfi, aki az 1.750. 000 Ft-os ajánlatomat szó nélkül elfogadta. Furcsa volt nekem, 25 évvel ezelőtt ez nem kis pénz volt, rá is kérdeztem, hogy-hogy nem próbál alkudni az árból? Mire azt felelte, aki az anyukámnak ingyen kicserélte a konnektort, azzal nincs mit alkudozzak. Ezért is mondom mindig, ha szeretettel adsz, ne várd, hogy kapj!

Mezei József 08

Pálfi István Rendezvénycsarnok - Berettyóújfalu

A sok munkában a testvérem is mindig segített, és a megkeresett pénzt nem magunkra fordítottuk, hanem visszaforgattuk a cégbe. Az új kor emberei közül sokan megkérdőjelezik ennek a hogyanját és mikéntjét. Van, aki csak az aranygyűrűt látja az ujjamon, de nem tudja, hogy ez is egy jelképe a cégem és a sport iránti elköteleződésemnek. A bobpályáról nemrég megjelent lejárató cikk – amit sajnos helyi érdekeltségű és a dolgokkal tisztában lévő ember írt – szándékosan megtéveszti a közvéleményt. Kívülállók nem látják azt, hogy mennyi embernek ad munkahelyet, mint ahogyan azt sem, hogy sem ez, sem a műjégpálya nem nevezhető nyereséges tevékenységnek – és nem is azért csináljuk. A térségben nagyon sok hátrányos helyzetű család él, akiknek olyan kikapcsolódási lehetőséget kínálunk, ami egyedülálló a térségben, több száz kilométert nem tudnának ezért utazni, mert nem engedhetik meg maguknak. A környező megyékből is jönnek csoportok, a gyerekek általában osztálykirándulások keretében érkeznek és pár órára önfeledt kikapcsolódást tudunk nyújtani számukra. Sokan nem hiszik el, de ezek a beruházások valójában nem hoznak hasznot egy helyi vállalkozásnak, hanem legfőképp a közjót szolgálják.

Valamint ezeknél a fejlesztéseknél az is elmondható, hogy az önerő sokkal nagyobb volt, mint maga a támogatás. A műjégpálya megépítésére például 20 millió forint összegű támogatást kaptunk, a teljes beruházás pedig 75 millió forintba került.


Tisztában voltam ezzel a beruházás legelején is, de engem örömmel tölt el, ha láthatom, hogy az emberek jól érzik magukat, a fiatalok sikereket érnek el és ehhez én is hozzájárulhattam.


Mezei József 12

Morotva Műjégpálya Berettyóújfalu

Visszatérve a lejárató cikkhez, nem értem azokat az embereket – akik ráadásul itt élnek közöttünk -, hogyan akarnak eredményeket, fejlődést elérni azáltal, hogy a már elkészült beruházásokat, rendelkezésre álló szolgáltatásokat igyekeznek negatív színben feltüntetni, befeketíteni. Ezzel csak azt érik el, hogy lejáratják a lakóhelyüket és még kevesebben látogatnak el városunkba, mert a kívülállók nem látnak a színfalak mögé. Ez nagyon elszomorító és egyben felháborító viselkedés számomra annál is inkább, mert én mindig azért dolgoztam, hogy minél szerethetőbb város legyen Berettyóújfalu, sokan eljöjjenek ide, megismerjék és érezzék azt, milyen jó itt élni. Hiszek abban, hogy Berettyóújfaluban és Biharban a turizmus megfelelő szakmai háttérrel, szolgáltatói összefogással és lelkiismeretes munkával felépíthető. Annak idején a Morotva Liget létrehozásának elsődleges célja az itt élő emberek kikapcsolódási lehetőségeinek bővítése volt, majd ezt követte a sportcsarnok és a műjégpálya megvalósítása. Szálloda építését is terveztük, ami időközben átminősült élsportnevelő kollégiummá. Itt jegyzem meg, örömteli dolog számomra, hogy a jelenlegi kormány jelentős támogatást nyújt a sport területén is, ami nagy segítséget jelent többek között a városunkban megvalósítandó sportakadémia létrehozásában is. Az elmúlt évek turisztikai fejlesztései és további pályázati források bevonása által kitűnő lehetőség nyílhat Berettyóújfaluban és a térségben a gyógy és aktív turizmus fejlesztésére, amihez úgy gondolom elengedhetetlen a szálláshelyek bővítése.

Morotva bobpark

Morotva Bobpark - Berettyóújfalu

 -Hogyan jött a LED-lámpa gyártásának ötlete?

A LED lámpagyárat a szakmai irányultság hívta életre, mivel már 1998-ban közvilágítással is foglalkoztunk, korszerűsítéseket végeztünk más technológiákkal. A gyár 2013-ban készült el és a LED-es technológiát találtuk a legköltséghatékonyabb energiatakarékos alternatívának. Lámpasorozatokat fejlesztettünk ki, melyekkel a közvilágítás korszerűsítése hatékonyan kivitelezhető. Magyarországon kívül Németország, Ausztria, Horváthország, Románia, Ukrajna, Bosznia is a megrendelőink, üzletfeleink között van. Legutóbb Jordániában, Ammanban például 40 pályázó közül minket választottak ki nyertes kivitelezőként, itt a főutak világításának korszerűsítése lenne a feladatunk, 25 000 lámpát kellene felszerelnünk, de a jelenlegi vírushelyzet miatt a részletek még bizonytalanok. A megrendelt lámpák legyártásához pénzt kellett befektetnünk, ami majd a beruházások hosszú távú finanszírozása révén, 10 év alatt térül meg. Ilyen koncepcióban valósult meg a közvilágítás korszerűsítése például Berettyóújfaluban is. Idáig kb. 150 ezer lámpa került ki a gyárból, de a Covid járvány sajnos a mi termelésünket is visszavetette. Cégcsoportunkban jelenleg 110 ember dolgozik, van, aki már 30 éve a munkatársunk. Mindig igyekszem, hogy érjük utol magunkat, a fizetések is emelkedjenek és lépést tudjunk tartani a versenyszféra kihívásaival, ami nem kis feladat a jelenlegi helyzetben. Nehézségeket okoznak még a közelmúltban jelentősen megemelkedett alapanyagárak is, és ez szinte minden tevékenységi területünkre kihat, de az a hitvallásom, ha valamit elhatároztunk, akkor azt valósítsuk is meg, még ha nehézségek adódnak is közben. Aztán később ráérünk majd leszűrni a tapasztalatot és tanulni a hibáinkból.


Én ilyen vagyok, ilyennek ismertek meg az emberek, ha kirúgnak az ajtón, visszamászok az ablakon.


Mezei József 07

Hosszúpályi- STRIKE 4 Közvilágítási lámpatest

- Mikor érkezett az életébe a futsal-szerelem?

Mindig is szerettem a sportot, én magam is fociztam, majd futballbíróként tevékenykedtem. A Herpály SE alapító tagjai közt is ott voltam, évekig hordtuk a gyerekeket versenyekre. Az MVFC futsal története 2004-ben indult, vagyis már az azt megelőző hat évben a városi bajnokságon minden versenyt megnyertek az akkori fiatalok Szitkó Robival az élen, aki azóta edző, kétszeres magyar bajnok. Sokat gondolkodtunk, hogyan tudnánk országos szinten is megmérettetni a csapatot, így jött a futsal a képbe. Már a csapat megalakulásának évében feljutottunk az első osztályba, a második évben bronzérmesek lettünk, a harmadik évben pedig már sikerült megnyernünk a Magyar Bajnokságot, amit utána még háromszor megismételtünk. A magyar kupát háromszor hódítottuk el, de a bajnokok ligájában is nagyon szép eredményeket és csodálatos élményeket szereztünk. Hatalmas büszkeség számomra, hogy olyan sportolók nevelkedtek a csapatunkban, mint például Trencsényi János, aki 140-szeres magyar válogatott, vagy Turzó József, aki Szentpéterszegről indult és jelenleg a Magyar Futsalválogatott szövetségi kapitánya.


Hihetetlenül boldoggá tesz a tudat, hogy sok tehetséges fiatal sikeréhez én is hozzájárulhattam.


Mezei József 02Turzó József 01

Trencsényi János és Turzó József 

Felejthetetlen futballünnepeket rendeztünk városunkban, 2015-ben például, amikor teltház előtt a négy közé jutásért harcoltunk, számos nemzetközileg elismert spanyol és európai futsal szakembert köszönthettünk a Pálfi István Rendezvénycsarnokban.

- 2016-ban, amikor megkapta az Év megyei vállalkozója díjat azt nyilatkozta lapunknak, nem maga a díj, hanem a közvetlen környezetből érkező elismerés utáni visszhangok adják az impulzust ahhoz, hogy tovább építse környezetét, öregbítse városunk hírnevét. Olvasóink nevében is minél több pozitív visszajelzést, sok erőt adó "visszhangot" és nagyon jó egészséget kívánunk!

Nagyon köszönöm! Sportemberként szeretek versenyezni, és nyilván szeretek győzni is, de a sikertől függetlenül melegség járja át a szívem minden egyes alkalommal, amikor elszánt játékosokkal és izgatott szurkolókkal telik meg a csarnokunk. Ugyanezt érzem, amikor a jégpályán korcsolyázó gyermekek kipirult arcát látom, vagy a bobpályán lesikló fiatalok önfeledt nevetését hallom, mert akkor azt gondolom már nem éltem hiába.


Adtam valamit ennek a közösségnek úgy, hogy nem vártam érte semmit.


Mert adni csak úgy érdemes. Önzetlenül. Szeretettel. Aki hisz ebben, és így éli az életét, az csodálatos dolgokat fog megtapasztalni. Időnként szeretek böngészni az interneten, ott akadtam rá Hamvas Béla idézetére, amelyet azonnal a magaménak éreztem. Úgy gondolom, ez a néhány sor tökéletesen kifejezi a hitvallásom, az eddigi életem, a tetteim, az életszemléletem. Ezért is szeretném tudni, mit ér az ember, ha olyan, mint én.

Mezei József 14

 


„A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle. Mert amikor bennünket elküldtek, az útra bocsátó hatalom így szólt:

Rád bízok minden embert külön, kivétel nélkül mindenkit.

Segíts, adj enni, adj ruhát, mindenkire vigyázz úgy, mint magadra, és ne hagyj senkit a sötétségben elmerülni. Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, oszd meg. Az egész világ a tied. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki sem tiltja.

De jaj Neked, ha magadnak tartod!

Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik; legyen szent fény, átokká válik; legyen gyönyör, halállá válik.

Elbocsátalak Téged is, mint mindenkit. Felelős vagy minden emberért, aki Veled él, s el kell számolnod minden fillérrel, amit magadra költesz, minden örömmel, amit magadba zártál, és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg.

Most eredj és élj, mert a világ a Tied!”

/Hamvas Béla/


 

You have no rights to post comments