artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2024-ig 150 milliárd forint kormányzati támogatást kap a Tokaj-Zemplén térség. A fejlesztési csomag legnagyobb részét élvező Tokajban számos, aktív turisztikai beruházás kezdődik a közeljövőben, ezekről kérdeztük Posta Györgyöt, a település polgármesterét.

A kormányzati szándék szerint ezzel a hatalmas támogatással az ország harmadik legjelentősebb turisztikai régiójává fejlesztenék Tokaj-Hegyalját és a Zemplént. Pontosan milyen turisztikai projektek indulnak el a közeljövőben Tokajban?

A legjelentősebb beruházás a Kopasz-hegyet érinti, mely ma is népszerű kirándulóhely: tetejére néhány éven belül korszerű, zárt kabinos, 2,1 kilométeres pályán közlekedő felvonó szállítja majd az utasokat a fesztiválkatlantól.

Innen még feljebb is juthatunk, hiszen a hegyen álló TV-torony gombájában 360 fokos körpanorámát kínáló, lifttel megközelíthető kiáltót hozunk létre, a bátrabbak nem csak az üvegfal mögött, hanem a szabadba kilépve is élvezhetik majd a panorámát. Az Antenna Hungária tulajdonában lévő építmény egyik gépházába kiállítást álmodtunk, ahol az átjátszótorony korábbi működését, az itt használt eszközöket, rádiókat, televíziókat lehet majd megismerni.

A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező hegy tetején büféket, mosdót, valamint játszóteret is szeretnénk építeni, hogy az ide érkezőknek minél komfortosabb tartózkodást biztosítsunk. A felvonók kerékpárok szállítására is alkalmasak lesznek, sőt, a paplanernyősök számára is szeretnénk felszállópályát kialakítani.

A cél tehát az, hogy olyan, komplex élményt nyújtó kirándulóközpontot hozzunk létre, mely a gyalogosok, a kerékpárosok és az extrém sportolók számára egyaránt izgalmas kikapcsolódást nyújt.

Mikortól élvezhetik az új attrakciókat a látogatók?

A beruházás elemeinek konkretizálására a közeljövőben tervpályázatot írunk ki. Az építkezés várhatóan 2022 végén kezdődhet, a felvonó és a kiáltó megnyitása 2023-2024 környékén várható. Tekintve, hogy a Kopasz-hegyet jelenleg is sokan felkeresik, a büfét és a mosdót akár már az idei évben szeretnénk beüzemelni.

Az új komplexum várhatóan igen népszerű lesz az aktív kikapcsolódást keresők körében. Hogyan egészítik ki az élményt a városban megvalósuló kerékpáros fejlesztések?

Térségünkben átfogó kerékpáros fejlesztés zajlik.  A tokaji Erzsébet királyné híd több ütemben zajló felújításának fontos eleme a biztonságos kerékpárút megépítése. A jövő év végére Nyíregyháza és Tokaj között közvetlen kerékpáros kapcsolat jöhet létre.Májusban elindul a Tokaj mellett Bodrogkeresztúrt és Tarcalt is magába foglaló „tokaji kör" kivitelezésének első üteme; elkészülte után, az említett települések érintésével, teljesen körbetekerhető lesz a Kopasz-hegy.A beruházás második, augusztusban induló ütemében a körtúra mádi leágazással egészül ki, és ennek eredményeként szinte az egész Zemplén két keréken is biztonságosan bejárhatóvá válik.

tokaj hid

Az Erzsébet királyné híd több ütemben zajló felújításának fontos eleme, hogy biztonságos kerékpárút épüljön a folyón

Fotó: Posta György Facebook-oldala

Korábbi bejelentés szerint az első körben épül meg a Tokaji Borvidéki Látogatóközpont. Ez hol kap helyet?

Az információs központ – melynek fontos szerepe lesz a térségbe érkező látogatók eligazításában – nem Tokajban, hanem a 37-es út mentén, a mezőzombori körforgalom közelében fog megépülni, segítve az ide érkezőket az érdeklődésüknek megfelelő célpontok és szolgáltatások megtalálásában.

Az új attrakciók mellett lesz lehetőségük a belvárost is rendbe hozni, hogy Tokaj hírnevéhez méltó legyen?

Tokaj belvárosában több beruházást is tervezünk. Az egymilliárd forintos GINOP-projekt keretében gyönyörű, Bodrog parti sétány épül, megszépül 19 belvárosi homlokzat, megvalósul a Fő tér Dózsa György út felőli részének rekonstrukciója.

A Település Operatív Program keretében több zöldterületet megújítunk, szebbé és élhetőbbé téve Tokaj belvárosát. A 150 milliárd forintos csomagból is jut városrehabilitációra, több, belvárosi ingatlan megújulására.

Milyen változást hozhatnak a város vendégkörében ezek a nagyszabású beruházások, amelyeket szállodafejlesztések is kísérnek?

Biztos vagyok benne, hogy a városban zajló két szállodafejlesztés új vendégkört fog megszólítani. Az ötcsillagos Minaro Hotel Tokaj a régió első, jelentős szobakapacitással rendelkező prémium kategóriás szállodája lesz, óriási és érdekes wellnessrészleggel.

tokaj hotel

Egy korábbi bánya helyén, a Csurgó-völgyben épül az ötcsillagos Minaro Hotel Tokaj

Fotó: Posta György Facebook-oldala

Múltjához méltó külsőt kap a város emblematikus szállodája, a 40 éves múltra visszatekintő Hotel Tokaj. A szálloda kapacitása 13 új szobával 55 szobára bővül, színvonalát négycsillagossá fejlesztik. A Kisfaludy-pályázatnak köszönhetően a panzióink nagy része is újjászületett.

Hogyan írhatja újjá Tokaj vízi turizmusban betöltött szerepét a nyaralóhajózás, amely tavaly debütált?

A nyaralóhajóprogram – melynek településünk az egyik központja – és a korszerű, jó minőségű hajók szintén új célcsoportot vonzhatnak Tokajra. A 2020-as próbaszezon pozitív mérleggel zárt, a jogosítvány nélkül vezethető hajók népszerűek voltak, a horgászok, a vízitúrázók és a nyaralóhajósok jól megfértek egymás mellett. Az idei programokat már meghirdették, áprilisban újra megérkeznek a hajók a tokaji kikötőbe.

De a város vízi turizmusa a nyaralóhajózástól függetlenül is egyre inkább felértékelődik. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel közösen fejlesztett sportközpont éppúgy lendületet ad ennek, mint az egykori vízitúrázókban feléledő nosztalgia, de még a Covid is növelte a népszerűségét a vízi turizmusnak. Városunk adottságai kiválóak, két folyó és a Bodrogzug csatornái is remek lehetőséget kínálnak az élményszerzésre.

You have no rights to post comments