artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 19. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A szentmártoni városrészen és a Péterszegi úton új is fejlesztések kezdődtek, melyekről Demény Zsoltot, a Városfejlesztési Iroda irodavezető helyettesét kérdeztük, aki a két beruházás mellett a lakosságot jelentősen érintő és élénken foglalkoztató útfelújítások feltételeiről, lehetőségeiről  is beszámolt olvasóinknak.

- Mint már ismert, két új fejlesztés vonatkozásában sikeres közbeszerzési eljárást folytattunk le az elmúlt hónapban. Az egyik beruházás a Szentmárton tér rendbetételére irányul, a másiknak köszönhetően pedig a Péterszegi út mellett két buszöböl, kerékpárút és gyalogátkelőhely építése valósul meg.

Szentmárton tér 01Szentmárton tér 09

jatszovar

- A Szentmárton téren a TOP-3.1.1-15-HB1-2016-00011 kódszámú, „Kerékpárút építése Berettyóújfaluban” című európai uniós pályázathoz kiegészítő támogatást nyertünk hazai forrásból, egy kerékpáros pihenőhelyre. Ennek kapcsán ez a tér - ami ezen városrész központi tere - végre egy hangulatos szép parkká fog átalakulni, ahol akár a kerékpárúton közlekedők, akár az odalátogatók meg tudnak pihenni, a gyerekek pedig az új játszótéren tudnak játszani, kikapcsolódni. A beruházás során új térburkolatos sétányok épülnek meg, padokkal, hulladéktárolókkal, kerékpártárolókkal és egy kerékpár szervizpont is kialakításra kerül. Fák, cserjék fogják még hangulatosabbá tenni ezt a teret. Épül egy új, látványos, a 3-14 év közötti korosztály számára ideális játszótér is, amivel úgy gondolom sok gyereknek fogunk örömet szerezni.

Szentmárton tér 15Szentmárton tér 12

Szentmárton tér kiviteli terve   átnézeti helyszínrajz

Szentmárton tér kiviteli terve - átnézeti helyszínrajz

- A következő beruházás a város másik végén valósul meg, mégpedig a Péterszegi úton, ahol az eddig elhanyagolt és csak részben kiépített buszmegállók helyére új, a mai kor elvárásainak megfelelő és kialakítású buszvárók épülnek meg, illetve megvalósul még egy gyalogátkelőhely a Péterszegi út torkolatánál, valamint egy kerékpárút összekötés is, a közlekedésbiztonság érdekében. A kerékpárút a Péterszegi út és a körforgalom közötti hiányzó szakaszt fogja pótolni, így nem kell a 42-es főútra rámenni annak, aki a körforgalom irányába akar kerékpározni.

Péterszegi út gyalog és kerékpárút, 2 db buszöböl

Péterszegi út gyalog- és kerékpárút, 2 db buszöböl

A szakembertől azt is megtudtuk, a múlt héten mindkét beruházás munkaterülete átadásra került a nyertes helyi vállalkozó, a Berettyó Útép Kft. részére, aki először a Szentmárton téren kialakítandó pihenőhely kivitelezését kezdte el, majd párhuzamosan a Péterszegi úton lévő fejlesztést is indítani fogják. Mindkét fejlesztésre 7-7 hónap áll rendelkezésre, de ha az időjárás kedvező lesz, akkor hamarabb is elkészülhetnek a beruházások.

Sokan érdeklődnek, hogy a város belterületi útjai mikor lesznek helyreállítva?

- Tudom, számos mende-monda terjed a városban arról, hogy van egy titkos füzet a hivatalban, amibe az útalapos utak „papíron” aszfaltozottként szerepelnek. Nem tudom, hogy ez honnan kapott szárnyra és mikor, de el kell mondjam, nincs ilyen nyilvántartás. Mi értelme is lenne annak, hogy egy utca papíron aszfaltos, a valóságban meg nem? Semmi. Nem azért nem épülnek a városban új szilárd burkolatú utak, mert „papíron„ már aszfaltburkolattal rendelkeznek, hanem azért, mert évek óta egyetlen egy pályázati kiírás sem jelent meg az 5.000 - 25.000 fő közötti települések útjainak felújítására vagy építésére. Mi mindenre pályázunk, amire lehetséges, de sajnos utakra nincs kiírás.

A 2021-2027-es Európai Uniós pályázati ciklus igényfelmérésekor kérték, hogy mire szeretnénk pályázni, és mi az első helyre az utak építését írtuk, mert a városnak ebben van a legnagyobb elmaradása. Ezt a város vezetése is látja és folyamatosan keresi a szükséges forrást. Reméljük, hogy az elkövetkező hónapokban új pályázatokat tudunk benyújtani a fejlődés érdekében, és bízunk benne, hogy ezekben szerepelni fog útfejlesztés is.

Önerőből, az utas pályázatok nélkül azonban sajnos nem tudunk új szilárd burkolatú utakat építeni, hiszen több 100 millió Ft-nak kellene évente rendelkezésünkre állni ahhoz, hogy képesek legyünk aszfaltos utakat építeni, és látható javulást tudjunk elérni pár éven belül ezen a téren. Mivel ez nem áll rendelkezésünkre, ezért más megoldást kell addig is találnunk, amíg a pályázatok meg nem érkeznek.

Döntenünk kell, hogy vagy két rövidebb utcát leaszfaltozunk és a többire meg nem költünk, vagy az összes utcát szinten tartjuk. Érzékelhető, hogy ebben nem lehet jól dönteni, csak dönteni lehet. A városvezetés a szűkös keret miatt minden utca gréderezése, illetve képviselői javaslat alapján évente magasabb műszaki tartalmú útfelújítás mellett döntött, szerintem helyesen. Lehetne erről nagyon hosszan beszélni, hiszen teljesen jogos a lakosság felháborodása az utak állapota miatt, de a város abból tud gazdálkodni, ami van, az meg sajnos nem elég ahhoz, hogy komolyabb útfejlesztést meg tudjunk valósítani.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, az útalapos utakat a március 15-ei ünnep után tervezzük átgréderezni, természetesen ebbe az időjárás még beleszólhat, de reméljük, hogy pár héten belül sikerül úgy rendbe tenni, hogy ismét járhatóak legyenek. Sajnos az útalapos utak esetében más helyreállítási lehetőségünk nincs. Abban bízom, hogy az új pályázati ciklus lehetővé teszi majd városunk útjainak rendbetételét, addig is kérjük a lakosság türelmét és megértését.

You have no rights to post comments