artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A hatvan esztendős születésnapjára készülő sportkör annak idején a hazai versenysport egyik elismert központja, az iskolai teniszoktatás, az utánpótlás-nevelés központja volt. A sokáig Csipkerózsika-álmot alvó BKSK most a régi úton indulva a sportág megújulásához, a vidéki utánpótlás-neveléshez kapcsolódna. Árvay Sándor írása (tenisz-palya.hu/MTSZ)

A tenisz éppen egy évszázada, a húszas évek legelején jelent meg Berettyóújfaluban, amikor a nagyváradi illetőségű dr. Fekete Ferenc ügyvéd megalapította azt a Bihari Tenisz és Vívóklubot, melynek működése idején a városban 10 teniszpálya létesült. Erre az időszakra tehető a helyi kórház létrehozása is – s különös módon a tenisz és a kórház négy évtizeddel később ismét egymásra talált.

A Tisza István Kórház területén dr. Halmai László főorvos szervezésében az ott dolgozók társadalmi munkájával épült a tenisztelep. A pályaépítést 1959-ben kezdték, s rövidesen nyolc salakos játéktér várta (s várja ma is) a sportág kedvelőit. A Berettyóújfalui Kórházi Sportkör (BKSK) szakosztálya 1961-ben alakult, tehát az idén lesz a 60 esztendős születésnap.

A nyolc szabadtéri salakos pálya mellett elkészült az ország első, kizárólag teniszre használt csarnoka is.

Az általános iskolában 1965-től folyamatosan, felmenő rendszerben teniszosztályok indultak. A megyében a legnagyobb teniszbázis Berettyóújfaluban működött, országos szinten is nagy figyelmet kapott az újfalui projekt. Hivatásos edzőket is alkalmazott az egyesület: elsőként Veszprémy Zoltán, és Dörner László MTSZ-mesteredző foglalkozott a szakosztály játékosaival, s gyakorta járt az újfalui klubban a Magyar Tenisz Szövetség állandóan országos körúton levő „vándoredzője”, Mezei István.

2

Kórházi dolgozók, diákok, sportolók építették 1959/60-ban a tenisztelepet

Később saját nevelésű szakember is tevékenykedett a BKSK-nál: a nyolcvanas évek második felében az a Papp Sándor volt a vezetőedző, aki a klub tenisziskolájából nőtt ki, aztán 1991-2008 között az MTSZ elnökségi tagja, 1996-tól a hazai edzőbizottság vezetője, 2005-2013 között a magyar szövetség szakmai igazgatója volt, s ma is aktív szereplője a honi tenisz megújulásának.

A megalakulást követő két évtizedben rangos hazai versenyek, nemzetközi viadalok helyszíne volt a BKSK teniszcentruma. A Roland Garros-finalista Gulyás István, az akkori újdonsült Európa-bajnok, későbbi Davis Kupa-kapitány Baranyi Szabolcs, a kontinens legjobb versenyzői közé tartozó Szabó Éva egyaránt pályára lépett a Berettyóújfalui Kórház SK nagy mezőnyöket felsorakoztató I. osztályú versenyein, a Berettyó Kupa, a Bihar Kupa, a dr. Makó István emlékverseny küzdelmein. A szakosztály a nyolcvanas évek elején a férfi, és a női csapattal is az OB I/B  szereplője volt. A kizárólag csak a sportágat szolgáló teniszcsarnokban nem csupán a helyi fiatalok edzettek, hanem a régiós és az országos válogatott keretek is rendszeresen gyakoroltak itt, s állandó helyszíne volt a magyar-román korosztályos csapatbajnoki mérkőzéseknek is.

3

A hatvanas évek végének újfalui csapatából: (balról): Gosztonyi Éva, Vitányi István, Arany Imre, Kocsis Györgyi, guggol Kovács Edit

A pályák mentén épült tekecsarnok adott otthont a versenyek idején az irodáknak, a tekeszakosztály megszűnése után pedig az átépítést követően sportszállóként működött, ahol – többek között – a nyári tenisztáborok résztvevői laktak. Abban az időben még (komplex sportszolgáltatásokat nyújtva táborozóknak, versenyzőknek egyaránt), működött a pályákat határoló területen a kórház saját szabadtéri úszómedencéje, melyet – sajnos – az új évezred elején felszámoltak, betemettek.

Ez azonban az egyetlen veszteség a 60 esztendős berettyóújfalui teniszközpont életében, hiszen a nyolc szabadtéri pálya napjainkban is működik, a csarnok is áll, de jelentős renoválásra szorul. 

A klub jelenlegi elnöke Árgyelán László már a kezdetektől fogva tagja az egyesületnek, aktív közreműködő a mindennapokban, nemcsak mint vezető, hanem játékosként és edzőként is.

4

A képen balról a második az újfalui tenisz atyja, dr. Halmai László (1925-2016)

– A sportkörnek jelenleg két felnőtt csapata van a megyei bajnokságban, a felnőtt tagsági létszám megközelíti az ötvenet, akik aktív versenyzők, amatőr játékosok egyaránt. Az utánpótlás korosztályhoz húsznál több fiatal tartozik. Az ő képzésük magánórák keretében és a nyári táborokban történik. Sportkörünk tagjai között többen rendelkeznek edzői végzettséggel, így a foglalkozásokhoz szükséges szakmai háttér biztosított. Szeptemberben újra beindítottuk az iskolatenisz programot a valamikori bázisunkon, a település legnagyobb tanulólétszámú intézményében, a József Attila Általános Iskolában. A heti 5 testnevelés óra keretén belül, kezdeti lépésként a két 3. osztály 52 tanulója számára, órarendbe építetten indult el a teniszoktatás, s a gyerekek 2x2 tanórában ismerkednek a sportág alapjaival.

Megtudtuk azt is, hogy Argyelán László elkészítette az éves tenisz tanmenetet és ő foglalkozik tanulókkal a Play and stay módszerrel. Ezen kívül hetente egy-egy délutáni másfélórás programban a József Attila Általános Iskolában és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában szabadidős szakkör formájában ismertetik meg a fiatalokat a tenisz alapjaival.

– Ezek a kezdetek. Ezzel szeretnénk újraépíteni a város tenisz szakosztályának utánpótlását, mely már több évre szóló tervünk. A programot felmenő rendszerben minden alsó tagozatos évfolyamra ki fogjuk terjeszteni.

Vitányi István, a régió országgyűlési képviselője a hatvanas években szintén az újfalui tenisziskola diákjaként kapcsolódott a sportághoz, s lett az akkori csapat oszlopos játékosa, később a parlamenti teniszválogatott hazai és nemzetközi fellépéseinek rendszeres szereplője. A sportághoz, s szülővárosához való kötődése okán érthető, hogy most a berettyóújfalui tenisz újjáélesztésének legfőbb szorgalmazója.

– Olyan alapokkal rendelkezünk, amelyet nem szabad veszendőben hagyni, hiszen az infrastruktúra, a szakmai háttér, a városhoz való kapcsolódás egyaránt kiépített városunkban, jelenleg is működőképes, csupán felújításra szorul – mondta dr.Vitányi István. – A tenisziskolai képzéssel kapcsolatban sok évtizedes hagyományokra támaszkodhatunk, már hozzá is láttunk a tantervi rendszerbe illeszkedő oktatáshoz. Szándékainkhoz az MTSZ is nyújtott segítséget, támogatják célkitűzéseinket, hiszen labdákat, ütőket, egyéb teniszfelszereléseket kaptak az iskolák. Berettyóújfalu a hatvanas, hetvenes években a vidéki tenisz elismert központja volt, s azt szeretnénk, ha bejáratott utánpótlás-nevelésünk révén ismét segíteni tudnánk a régió, az ország teniszsportjának megújulását, fejlődését. Ami pedig a BKSK sporttelepét illeti: nyolc pályánk ma is játékra kész állapotban van, a teniszcsarnok is használható, bár ott rekonstrukcióra van szükség. Pályázati anyagunkat már benyújtottuk a szövetséghez: nincsenek a valóságtól elrugaszkodó terveink, szolid elképzeléseket készítettünk a csarnok, a pályák felújítására, illetve egy klubház építésére.

5

Ilyen lesz majd a BKSK új sporttelepe

You have no rights to post comments