artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Az ismert nehézségek ellenére a FATOSZ előzetes becslése szerint jó évet zárhatnak az idén a falusi vendéglátók. A jelenleg is zajló fejlesztések biztosítják a további növekedés alapját. A 2020-as év a koronavírus-járványnak köszönhetően idő előtt lezárult, és a jövő évi kezdés is későbbre tolódik a korlátozások miatt a falusi vendégfogadók számára, ennek ellenére becslésünk szerint jelentősen nőtt az idén a falusi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma – mondta el lapunknak a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnöke, Frankó Pál.

A falusi vendégfogadók és a FATOSZ számára ígéretesen indult az év, aztán következett a teljes leállás, majd egy kiváló nyári szezon és kora ősz, azután újra a teljes lezárás.

A járvány miatti üzemszüneteket a kollégák a szálláshelyek csinosítására, az elmaradt karbantartások pótlására használták fel. Ehhez nyújtott segítséget az év második felében a saját források mellett a Kisfaludy program keretében a magánszálláshelyek - köztük a falusi vendéglátók - számára biztosított, szobánként egymillió forintos vissza nem térítendő pályázati támogatás. Ezek a fejlesztések a legtöbb nyertes pályázónál jelenleg is zajlanak, és legkésőbb 2021. március 31-ig fejeződnek be.

Az IFA és a településfejlesztési hozzájárulás felfüggesztése, valamint a KATA időszaki adómentessége szintén segítséget jelentett a falusi vendégfogadóknak a nehéz időkben, ugyanakkor a kieső bevételeket pótló és a munkabért támogató intézkedések a tagság részére kevésbé voltak hozzáférhetőek.

A járvány új megvilágításba helyzete a turizmust, kiemelt fontosságú lett a biztonság, a belföldi turizmus erősödött. Számunkra nem csupán a statisztikákban tapasztalható növekedés az örvendetes, még jobban örülünk annak, hogy a hazai szálláshelyeket, attrakciókat és számtalan rejtett kincsünket megismerték az utazók - emelte ki az elnök.

Hisszük, hogy ez a hatás hosszabb távon is meg fog maradni, ezért is fontos a vidéki szálláshelyek minőségi fejlesztése. Szövetségünk szakmai támogató munkája jelentős részben erre irányul. Úgy érezzük, hogy lobbitevékenységünk nem volt eredménytelen - hangsúlyozta Frankó Pál.

Az idei évvel egy uniós támogatási ciklus véget ért. A falusi turizmus fejlesztése az elmúlt hét évben egy konstrukcióban valósulhatott meg országos szinten, kiváló szolgáltatók lépnek a piacra ennek eredményeképpen. Elengedhetetlenül fontos, hogy ezek a fejlesztések folytatódjanak minél előbb akár új forrásokból, akár visszamaradó pénzekből.

Biztosak vagyunk abban, hogy a falusi szálláshelyekre vonatkozó 2020. évi NTAK-adatok minden várakozást felülmúlnak majd, és ez alapot adhat arra, hogy a fejlesztések folytatódjanak a jövőben is - zárta gondolatait a szövetség elnöke.

You have no rights to post comments